Bekijk volle/desktop versie : Bewoners willen snel weg uit de Utrechtse wijken



19-10-2008, 13:12

Citaat door hopeloosss:
UTRECHT - Ondanks mooie plannen voor de Utrechtse ‘aandachtswijken’ willen bewoners in delen ervan gewoon het liefst wég.

In Kanaleneiland-Noord wenst zelfs 65 procent van de bewoners binnen een jaar te verhuizen.

Wat het probleem is? In Overvecht wordt de bevolkingsamenstelling door 30procent van de mensen als grootste minpunt van de wijk genoemd. Iets wat er (net als gebrek aan veiligheid) ook uitspringt in wijken als Zuilen en Kanaleneiland. Ook de mentaliteit in de wijk is voor veel Overvechters (19procent) een groot nadeel, net als het gebrek aan sociale samenhang (22procent) en de overlast van hangjongeren (22procent).

Ter vergelijk: in Lombok, Oog en Al, Wittevrouwen, Tuindorp, Oudwijk, Wilhelminapark en de binnenstad wordt gebrek aan parkeergelegenheid als grootste minpunt gezien. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern heerst vooral ontevredenheid over gebrek aan voorzieningen als winkels.

Dáár voelen de mensen zich goed, zoals driekwart van de Utrechters. Plannen om op korte termijn te verhuizen hebben de meesten dan ook niet. Maar dat is dus anders als het aan bewoners van bijvoorbeeld Kanaleneiland-Noord ligt. Een derde van de Overvechters heeft concrete plannen om binnen een jaar te verhuizen en maar een kwart van de bewoners zou er blijven als hij of zij mocht kiezen.

Tel daarbij op dat duurdere stadsdelen als Noordoost (Wittevrouwen en Tuindorp) en Oost (onder meer Wilhelminapark) een 7,7 en een 7,6 scoren tegen een 6,6 voor Zuidwest en een 6,2 voor Overvecht. De gedachte dringt zich dan volgens de onderzoekers op dat bewoners van deze wijken hun buurt ook echt als slecht zien en niet geloven in de plannen van minister Vogelaar om de wijk te verbeteren. ,,Mensen willen dat er wat gebeurt, maar tegelijkertijd wegen ze hun eigen situatie af en kiezen ze eieren voor hun geld. Een causaal verband tussen mooie plannen en de wens om te blijven is er niet,’’ zegt onderzoeker Willem van Leerdam.

Utrecht lijkt trouwens sowieso weinig vertrouwen te hebben in de Vogelaarplannen. Iets minder dan de helft van de inwoners denkt dat Kanaleneiland, in navolging van Lombok, ooit een ‘prachtwijk’ zal worden. Van hen denkt 35 procent dat dat wel gebeurt.

Daarbij speelt volgens de onderzoekers een rol dat bewoners niet het gevoel hebben dat de energie die de gemeente in de wijk steekt ergens toe leidt. Ze zien wel dat er wat gebeurt, maar zijn niet tevreden over de resultaten.

Zelf voelt de Utrechter zich overigens nauwelijks verantwoordelijk voor de problemen die zich in de wijk afspelen. Gemiddeld een kwart trekt zich er iets van aan en in de minder goede wijken ligt dat nog later. ,,Je zou daarmee kunnen zeggen dat de situatie ze boven het hoofd groeit en de burgers het als het ware loslaten’’, zegt Van Leerdam. ,,Bewoners overzien alles niet meer en trekken zich terug in hun eigen gebiedje.’’

Vraag bewoners wie dan wel verantwoordelijk is, dan luidt het antwoord toch: ‘Gemeente én burgers’.
'
http://www.ad.nl/utrecht/2703145/Verhuizen_is_wens_veel_bewoners.html
.

19-10-2008, 13:13


Wat is er mis met mijn buurt?? :P:P:P

19-10-2008, 13:22
Sinds wanneer kunnen de tokkie`s de witte vlucht betalen


19-10-2008, 13:26

Citaat door -Whiteshadow-:
Sinds wanneer kunnen de tokkie`s de witte vlucht betalen