Bekijk volle/desktop versie : Sarkozy staakt steun onafhankelijk Québec



19-10-2008, 09:50
Voorstanders van een onafhankelijk Québec hebben vrijdag een zware klap geïncasseerd. President Nicolas Sarkozy van Frankrijk maakte tijdens een bezoek aan de gelijknamige hoofdstad van de Franstalige provincie van Canada duidelijk dat hij niets ziet in afscheiding.

,,In alle eerlijkheid, als er iemand is die me zegt dat de wereld meer verdeeldheid nodig heeft, dan bezien wij de wereld niet op dezelfde manier'', aldus Sarkozy tijdens een top van Franstalige naties.

De uitspraak betekent een breuk met het verleden. Voorgangers van Sarkozy spraken vaak al of niet impliciet steun uit voor de onafhankelijkheidsaspiraties van Québec. Zo schreeuwde Charles de Gaulle in 1967 als president van Frankrijk tijdens een bezoek aan de provincie 'Lang leve Québec! Leve het vrije Québec!, tot woede van de Canadese regering en tot blijdschap van voorstanders van onafhankelijkheid.

De provincie telt ruim 7,5 miljoen inwoners en was ooit een kolonie van Frankrijk. Separatisten verloren in de afgelopen dertig jaar twee referenda over afscheiding. De laatste keer gebeurde dat in 1995. Op dit moment is circa 40 procent van de Québeqois voorstander van onafhankelijkheid.

http://www.depers.nl/buitenland/253938/Sarkozy-staakt-steun-onafhankelijk-Queacutebec.html

Zo kan het dus ook. Twee referenda over afscheiding ipv elkaar de hersens inslaan.