Bekijk volle/desktop versie : maroc sisters!!!



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8

14-10-2002, 15:50
hallo dames,

nu de ramadan voor de deur staat moest ik vandaag weer denken aan al die lekkere dingen die in de ramadan worden gegeten. En zo kwam ik bij de volgende vraag: weet een van jullie het recept van shebbekia(zoete lekkernij met veeel honing)?

Alvast bedank!

Lina

14-10-2002, 15:54


jah man ik heb ook weer zin in die lekkere dingen weer als ik er aan denk maar ik zal me ma wel voor je vragen of ze die resept heeft (als ze thuis komt) dan zet ik het wel hier neeer anders sorry als ze het niet heeft .

ciao ciaoooo

xxxxxxxx hind

14-10-2002, 16:00
Salaam olaikom

-soort honingkoek die men elke dag eet tijdens de ramadan, als het donker wordt eet men een speciale soep "Harira" samen met Chebakia en dadels.

Ingrediënten:

-1 kg.bloem
-1 klein theeglas sesamzaad
-2 eieren
-250 gr. boter
-2 eetlepels olie (maisolie)
-1 glas oranjebloesem honing

Voorbereiding:

-deeg maken van bloem , hele eieren,boter,oranjebloesem, olie en sesamzaadjes

Bereidingswijze:

-de deeg uitrollen tot een halve cm.dikte. in repels snijden en creatief vouwen zoiets als een bloem.
-In frituurolie (zuivere olie) bakken tot het lichtbruin is.
-Ondertussen de honing opwarmen op een zacht vuurtje zodat deze vloeibaar wordt.
-Het gebak enkele seconden in de warme honig dompelen.
-Op een bord leggen en er onmiddelijk met sesamzaadjes bestrooien.

15-10-2002, 11:39
MAIZEINA-KOEKJES:

omschrijving:

-Lekkere lichte koekjes voor bij de koffie of thee. Het zijn bruine (van chocolade) koekjes met een witte/gele binnenkant!

Ingrediënten:

-suiker ongeveer één á twee glazen
-bakpoeder
-12 éidooiers (het geel alleen dus,de rest mag weg)
-éen héel pak bona/boter (maakt op zich niet uit welk merk)
-twee pakken maízeina (zit ong. 400 gram per pak)
-cornflakes (ong. twee pakken van 350 gram ofzo)
-ong. 8 á 10 pakken wafels (chocoladewafels, het kunnen ook van die turks/marokkaanse wafeltjes zijn die wit van binnen zijn)
-ong. 2 potten chocoladepasta

Hulpmiddelen:

-grote kom om het deeg in te kneden
-bakplaat
-folie
-een groot diep bord om de koekjes in te doen

Bereidingswijze:

-Eerst het eigeel en de bona/boter goed mixen (liefst met de hand natuurlijk, wel eerst goed de handen wassen en je nagels kort knippen!)
-Dan de suiker en het bakpoeder erin en dan wéer GOED mixen!
-Daarna doe je de maízeina erin en dan wéer goed mixen,tot je een mooie grote bal deeg hebt!
-Dan moet je er kleine balletjes van maken (niet zo klein als pepernootjes maar iets groter, ongeveer als een coca-coladop ofzo!) (by the way, schrik niet van de hoeveelheid koekjes!)
-Dan moet je een bakplaat pakken en foliepapier erop zetten, en dan met olie (of boter) insmeren.
-Zet dan de koekjes op de bakplaat (genoeg ruimte ertussen, ze worden iets groter namelijk in de oven) en doe het dan in de oven. Ze mogen níet bruin worden, want dan zijn ze VERBRAND! (maízeina is namelijk spierwit, de koekjes moeten een beetje gelig zijn (van het eigeel) en je moet de koekjes eenmaal uit de oven gehaalt niet gelijk van de bakplaat halen anders vallen ze uit elkaar (ervaring,hihi) dus laat ze een poosje afkoelen en eet ze niet warm op want daar krijg je buikpijn van!)
-De koekjes zet je nu opzij en pakt de cornflakes en wafels!
-De cornflakes stop je in zo'n nootjeshakmolen (of iets dergelijks) en je hakt ze een beetje fijn (niet té fijn want dan krijg je poeder!)
-Dat fijnmalen doe je ook met de wafels...
-Je pakt een grote kom of een diep bord (moet wel een grote zijn!) en daar doe je de cornflakes en wafels in en je mixt ze!
-Dan pak je de chocoladepasta (die moet je in een klein pannetje doen met een beetje olie erbij) en je warmt hem een beetje op! Je pakt dan de koekjes erbij...
-De koekjes doe je in de gesmolten chocopasta (éen voor éen en héeeeel voorzichtig) en dan haal je ze eruit en dan gooi je ze in de kom/diep bord met gemalen cornflakes en wafels.
-Je haalt ze er dan uit en legt ze in een ander bord (het moet een zó groot mogelijk bord zijn)
-Dit doe je met alle koekjes en dan is het na lang wachten eidelijk klaar!!!!!

Serveertips: bij de koffie of thee zijn ze het lekkerst!

15-10-2002, 11:44


BSTILA (DUIVEN- OF KIPPEPASTEI)

Bstila wordt traditioneel bereid met duivenvlees, maar kip is een goed alternatief. Marokkanen eten bstila met hun vingers uit een schaal midden op de tafel. Wilt u iedereen zijn eigen portie geven, dan kan de pastei in punten worden gesneden. In sommige Marokkaanse recepten moet soms wel een hele kop suiker met de bovenste laag amandelen en kaneel worden vermengd, maar ongezoet is de pastei ook heerlijk. Voor de korst kan phyllodeeg uit de diepvries worden gebruikt.


1 pond blanke amandelen

olie
1 theelepels kaneel

2 eetlepels geclarificeerde boter

2/3 kop boter

1 grote ui, fijngehakt

1 kip, ontbeend en in stukken gesneden

1 theelepel peper

¼ theelepel zout

½ theelepel safraan (of, goedkoper, koenjit)

1 bosje peterselie, fijngehakt

½ bosje (marokkaanse) koriander, fijngehakt

5 eieren

1½ pond 'ouraka' of phyllodeeg

½ pond gesmolten boter

poedersuiker

Rooster de amandelen goudbruin in een klein beetje olie. Maal ze grof in een vijzel, of hak ze grof in de keukenmachine. Meng met 1 theelepel kaneel en zet tot gebruik weg. Verhit de 2/3 kop boter en de geclarificeerde boter samen in een grote pan met dikke bodem, voeg de ui toe. Fruit de ui een paar minuten en voeg dan de kip, peper, zout, saffraan, kaneel, peterselie en koriander toe. Laat zachtjes sudderen tot de kip gaar. Voeg zonodig tijdens het koken een beetje water toe als het kookvocht te snel slinkt. Haal de kip uit de pan. Klop de eieren los en voeg ze langzaam, al roerend, toe aan de saus. Haal de pan van het vuur.
Vet een grote ronde bakvorm in, en zorg dat alle ingredienten onder handbereik liggen; deeg, gesmolten boter, amandelpasta, kip en de saus. Smeer een vel deeg in met boter en leg het met de beboterde kant naar boven in de ovenschaal. Doe dit met nog 4 of 5 vellen, en leg ze zo in de ovenschaal dat de vellen half over de rand hangen. Ga zo door en maak een tweede deeglaag. Giet de saus in de schaal, en bedek de saus met twee lagen deegvellen van 3 a 4 vellen elk - deze keer moet het deeg niet over de rand van de vorm hangen. Bedek deze laag met het vlees. Leg hier weer twee lagen deeg over, en verdeel hier weer de amandelen over. Neem nu de deegflappen die over de rand hangen en vouw ze om zodat ze de amandelen bedekken. Leg 1 vel deeg met de beboterde kant naar beneden bovenop de pastei, en daarbovenop weer een cirkel van 4 of 5 vellen, met de beboterde kant naar beneden. Steek de overhangende flappen in de schaal, alsof je een bed opmaakt . Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter, en zet de bstila tot gebruik in de koelkast. (Je kunt dit gerecht vrij ver van tevoren maken.) Verwarm de oven op 200ºC, en zet de pastei erin. Als na 15-20 minuten de bovenkant goudbruin is, een ronde ovenschaal erover plaatsen en de pastei voorzichtig omdraaien en terug in de oven zetten zodat de andere kant ook bruin wordt. Serveer de Bstila op een grote schaal, bestrooi de bovenkant met poedersuiker en maak met het kaneelpoeder voorzichtig een raster erop. Geef iedereen een bakje poedersuiker om naar eigen smaak toe te voegen.

15-10-2002, 11:49
Heel makkelijk en heel lekker voor sesam zaad lief hebbers.

Ingredienten:
- 250 gram sesam zaad {geroosterd}
- 250 gram boter, het liefst blueband.
- een halve eetlepel smen!
- een halve eetlepel kaneel.

- bloem.
+ poedersuiker voor het laatst.

je voegt alle ingr. samen behalve de bloem,
je voegt de bloem beetje bij beetje toe, ik kan je niet zeggen hoeveel bloem je percies nodigt hebt, maar ga er van uit 500 Gram.
de deeg moet niet te soepel zijn en niet te hard.

als de deeg te zacht is en je stopt het in je oven dan zakt het in elkaar. en als het te hard is, krijg je niet de gewenste vorm!
maar dat heb je bij elke koekjes deeg.

okay, je maakt er lange vingers van en die vorm je dan als een halve maan.
ze kunnen nu de oven in, normale temperatuur, bak ze LICHT GOUD BRUIN!
naar het bakken laat ze lekker afkoelen.
daarna bestrooi je ze heel goed in bastersuiker/poedersuiker

zoals je kunt zien zit er geen eieren/bakpoeder of suiker in. daarom is het ook een speciale koekje dat 100% slaagt.

15-10-2002, 11:51
ingredienten:
- 100 gram boter, Blueband.
- 100 gram suiker.
- 2 eigeel.
- 100 gram gemaalde amandelen
- 1 sinasappel schil.
- 1 vanille smaak.
- 200 gram bloem.

je voegt eerst boter en suiker bij elkaar, een je maakt daar een hele mooie crème van.
dan voeg je er de rest bij, bloem het laatst!
een mooie soepel deeg niet te hard of te zacht.

je kunt er vingers van maken, bollentjes, of net als wat ik doe,
je neemt een slagroom spuiter, daar doe je de deeg in, en dan spuit je op oven plateau.
je krijgt dan de vorm van soesjes.

bak ze in een gemiddelde oven, GOUD BRUIN!
laat ze daarna afkoelen. je kunt ze ook een plusje geven, door ze naar het bakken een beetje chocoladen glazuur over te gieten en ze met een beetje grof gemaalde amandelen te bestrooien.

Heel mooi en vooral HEEL LEKKER!

15-10-2002, 11:52
ingredienten:
- 2 kompleten eieren.
- een halve glas suiker.
- 150 gram boter, blueband
- 1 bakpoeder.
- 1 vanille smaak.
- 300 gram boter.

- kleine potje jam, naar smaak, zonder vlees.
- en een kwart thee glas Mazhar

Voeg al je ingr samen, de deeg moet wel soepel blijven.
rol het uit en met de hulp van een koekjes snijder, snij je het in simpel vormpjes. vergeet niet dat je ze straks aan elkaar gaat plakken, dus je hebt 2 van de zelfde vorm nodig, en 1 koekje is normaal maar in de 2de koekje zit een kleine gaatje in het midden, dat gaatje kun je met als doe, voorbeeld met een lege klosje gaar!
bak het in een normale temperatuur, maar let op ze moeten wit blijven.
naar het bakken laat je ze goed afkoelen,
dan pak je een stel pan en daar in doe je de jam met mazahar, laat het 2 a 3 min koken, en met de hulp van een theelepeltje smeer je wat jam op een kant van je koekje, en dan plak je de andere kant met dat gaatje er boven op.
leg ze allemaal op een plateau.
laat ze nu goed drogen, als ze gedroogt zijn bestrooi je ze met wat suikerpoeder.

15-10-2002, 11:53
ingr:
1 kg dadels
7 eetlepel olie
1 eetl.mazhar/ orangebloesemwater
2 theel.kaneel
1 kg fijne tarwegriesmeel(smid)
4 eetl.suiker
honing
zout
frituurolie


Bereiding:

De dadels ontpitten en in een keuken machinee fijnhakken. Orangebloesemwater(mazhar),kaneel en helemaal glad roeren. Apart houden.
Het tarwegriesmeel met de overige 4 eetlepels olie vermengen.Suiker en een mespuntje zout erbij doen en een stevige deeg van kneden.
De helft van het deeg uitrollen en met de dadelmassa bestrijken. De andere helft van het deeg uitrollen en erop leggen. Goed aandrukken en er ruiten van snijden. De frituurolie verhitten en de ruiten hierin goedbruin bakken. Wat honing verwarmen en de gefrituurde koekjes erin dopen. Op een rooster uit laten lekken en af laten koelen

15-10-2002, 11:55
1kg gevliesde amandelen
30 bstella-vellen
400gr poedersuiker
4 eetlepels mazhar(orangebloesemwater)
200gr boter
4-5 eidooiers
1 eetlepel kaneel

om te garneren: suiker en kaneel


Bereiding:
De poedersuiker oplossen in de mazhar en samen met de amandelen in een keukenmachine vermalen tot er een pasta ontstaat.In een pan de boter laten smelten en hierin de amandelpasta op een laag vuur al roerend verwarmen tot de suiker gesmolten is. van het vuur nemen en goed laten afkoelen. Dan 2-3eidooiers en de kaneel erdoor roeren.
Van deze massa lange worstjes met een doorsnee van 2cm vormen.
De bstella-vellen in rechthoeken van 20 bij 30cm snijden. De resterende eidooiers liskloppen en hiermee telkens twee bstella-vellen met de smalle kant aan elkaar plakken. In de lengte er een amandel-'worstje' opleggen en het bstella-vel oprollen. de uiteinden met eigeel aan elkaar plakken. Als alle rollen klaar zijn,eentje spiraalgewijs oprollen en op een ingevette bakblik leggen. Met de overige bstella-rolletjes de spiraal steeds groter maken; uiteinden aan elkaar plakken met eigeel. Tenslotte het hele gebak bestreiken met eigeel.
De oven voorverwarmen op 180°C en de amandelspiraal ongeveer een half uur bakken. Voor het serveren op een ruime schaal overdoen en bestrooien met suiker en kaneel.

15-10-2002, 11:57
Ingredienten:
-250 gram tarwe meel!
-250 gram dadels.
-1 grote thee glas koude marocaanse thee!
-2 bakpoeder.
-2 eieren.
-150 gram suiker.
-2 eetlepels boter, Bleuband.
-een beetje kaneel
-een beetje gember.
-1 handje vol sesaam zaad, of halve hand. of helemaal niet het is waar je van houdt.

je ontpit de dadels, en je snijdt ze in kleine stukjes. dan doe je ze in een bol en daar giet je de koude thee bij.
je voegt nu de eieren en suiker samen, en maak daar een mooie creme van, dan voeg je er de boter bij, maar blijf hele goed kloppen.
voeg nu de rest van de ingr. samen. behalve de tarwe meel.
je voegt nu je fijne gesneden dadels {met thee} bij je mengsel. en nu pas voeg je de tarwe meel er bij.

Doe het in een lange beboterde cake vorm en bak het voor zo'n 50 min in de oven

15-10-2002, 11:59
ingr: 1 kg sesamzaad
500 gr gevliesde amandelen
1 1/2 kg honing
olie


bereiding:

In een droge koekenpan het sesamzaad al roerend lichtbruin roosteren.
Vervolgens de amandelen roosteren en in een keukenmachine grof malen.
De honing in een pan verwarmen tot hij vloeibaar is. sesamzaad en gehakte amandelen toevoegen en goed vermengen. Ongeveer 3 minuten laten koken.
Een hittebestendig werkvlak met wat olie invettenen de honingmassa hierop uit laten lopen. Af laten koelen en in ruiten snijden.

--------------------------------------------------------------------------------

15-10-2002, 12:00


ingredienten:
- 250 gram boter, bleuband
{hier heb je een kleine tipje, haal altijd 1 nacht van te voren je ingredienten uit de koelkast, dan hebben ze de tijd om op kamer temperatuur te komen, een De belangerijkstre punt is als je nu eenmaal je koekjes gaat bakken dan vworden ze niet geel tijdens het bakken maar dan blijven ze mooi wit!!!}
- 7 eetlepels poeder suiker.
- 2 kompleten eieren.
- 2 vanille smaak.
- 1 citroen schil.
- 450 gram bloem.
+
- 125 gram poeder suiker.
- 250 ml.water.
- 250 ml. mazhar.
+
- poeder suiker dit is voor het laatst

gebruiks aanwijzing:
- smelt je boter in een steelpan. brand het niet aan!
laat het een beetje afkoelen en voeg de rest van de ingr. er bij, voeg dan de bloem er beetje bij beetje toe.
verdeel het deeg in grote van tennis ballen.
maak er dan een dunne stokbrood van, de dikte van je duim.
snij de stokbrood schijn / / / / / /
zo'n 1 1/2 cm.
bak ze op normale temperatuur, let op ze moeten wit van boven blijven en goud bruin van onder. licht goud bruin!
laat ze heel goed afkoelen.

- nu pak je een steelpan en daar voeg je de rest van de ingr. samen. poeder suiker, water en mazhar, je laat ze zo'n 5 min goed koken tot dat het op een licht siroop word.

- nu leg je roosters klaar of plateau's waar op je koekjes kunnen drogen. en een kom met je poeder suiker.

- nu pak je 1 koekje en die dumpje in je siroop zet het op een rooster voor 1 a 2 min zo dat het eventjes de tijd krijgt om te drogen. daarna dump je het in je kom het poeder suiker rol het er goed in en leg het dan op je plateau.
- laat je koekjes op die plateau drogen. als je ziet dat ze teveel poeder suiker observeren, dan moet je ze naar hun duik in de siroop gewoon wat langer laten drogen.

xhet lijkt moeilijk maar geloof me met valt reuzen mee!

succes dames!

15-10-2002, 12:01
MAROKKAANSE WALNOOT_AMANDELSNOEPJES

12 STUKS

115g. gemalen amandelen
1th. mazhar of rozenwater
1 eidooier
24 halve walnoten
175g. suiker
1,5dl. water
1el citroensap
extra suiker
---------------------------------------
Meng de gemalen amandelen en het rozenwater .
Voeg genoeg eidooier toe om er een samenhangende massa van te maken.
Plak 2 walnoothelften aan elkaar met deze amandelpasta.
Verwarm de suiker,het water en het citroensap op een laag vuur. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur hoog en laat de suikerstroop tot de helft inkoken. Laat met een lepel en een vork de walnootsnoepjes in de suikerstroop zakken .Rol ze daarna door de suiker en laat ze 1 nacht drogen.
En doe deze snoepjes dan in papieren bakjes.

15-10-2002, 12:02
250 gram lamsvlees of kip in blokjes
2 eetlepels fijngehakte selderij
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel boter
1,5 liter water
1 kg tomaten of 2 eetlepels tomatenpuree
45 gram vermicelli 1 citroen in partjes
2 grote uien - gesnipperd
1 bosje fijngehakte gladde peterselie
1 theelepel kurkuma
¼ theelepel gemalen gember
45 gram linzen of kikkererwten (van te voren geweekt)
2 à 3 takjes verse koriander
3 eetlepel volkorenbloem


Doe het lamsvlees of kippenvlees, de uien, selderij, peterselie, peper, kurkuma, kaneel, gember en boter in een grote kookpan. Roerbak alles gedurende 15 minuten op een middelhoog vuur tot de ingrediënten goudbruin zijn.
Voeg er de linzen of kikkererwten, samen met het weekwater, aan toe. Roer goed, dek de pan gedeeltelijk af en laat 1½ uur stoven.
Pureer de tomaten. Hak de korianderblaadjes fijn. Doe de tomaten en de koriander in de pan en laat nog 15 à 20 minuten stoven.
Breek de vermicelli in kleine stukjes. Breng het mengsel aan de kook en roer er de vermicelli door.
Zet het vuur water lager en laat nog 2 à 3 minuten koken. Giet de helft van de vloeistof uit de kookpan en roer er de bloem door.
Klop die bloemmassa door de soep. Laat nog enkele minuten koken tot de vermicelli gaar is en blijf intussen roeren zodat er geen klontertjes ontstaan. De soep moet er fluweelzacht uit zien; voeg dus eventueel meer water of bloempasta toe.
Opdienen met citroenpartjes.
TIP: je kunt ook 2 eieren met 2 theelepels citroensap kloppen en dat gebruiken om de soep te doen indikken ( i.p.v. de bloem). Haal dan de kookpan van het vuur en roer er nog eens goed in.

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8