Bekijk volle/desktop versie : Onvruchtbaar zijn



17-10-2008, 14:45
[ Hey hey...

alles goed met jullie?

Ik ken een jongen die denkt dat hij zijn vrouwtje niet zwanger kan maken.. kan dat? Zijn er test? En als een vrouw ongesteld wordt wilt dat zeggen dat ze ook zwanger kan worden???

Graag jullie reactiesss.. Alvast bedankt ]

17-10-2008, 15:19



Salam aleikom

Allereerst waarom denkt hij dat?

Uiteraard zijn er vruchtbaarheids test voor zowel de man als de vrouw.



De eisprong


Hoe zat het ook alweer?


Even terug naar de biologieles.

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen.
De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie.

De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, vindt plaats ongeveer veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden.

Er komt dan een rijpe eicel vrij. De eisprong zelf gaat heel snel. In vijftien seconden is het gebeurd.







17-10-2008, 16:04
Hij denkt dat omdat zij niet zwanger wordt.
Weet je waar hij die test kan doen?

17-10-2008, 17:28
Nobody...???

17-10-2008, 20:34


Citaat door De_Toekomst:
Hij denkt dat omdat zij niet zwanger wordt.
Weet je waar hij die test kan doen?


het probleem van allebeide kant komen.
soms is gewoon moelijker voor sommige om zwanger te worden.
het kan ook psychisch zijn, bij een vrouw, want vaak als een vrouw zo graag zwanger wilt zijn, juist gebeurd nix.

maar, een bezoek bij de huisarts zou makkelijker zijn, ze krijgen dan wel veel antwoorden op hun eigen vragen

17-10-2008, 22:32

Citaat door moula3joun:
Dat een vrouw menstrueert wil niet zeggen dat ze automatische zwanger kan worden. Het hangt af van verschillende factoren.
Het kan zijn dat de vrouw in kwestie geen eisprong heeft, dit heeft oa te maken dat ze CYSTEN/VLEESBOOMPJES kan hebben op en rondom haar eierstokken. Mocht ze deze hebben dan is de kans op een eisprong klein en nihil

hierbij een foto van een cyste

http://www.icgynaecologie.nl/afbeeldingen_cysten.php

Dit is een link waar je alle informatie kan vinden over de menstruatie cyclus, csten enz enz
Ik hoop dat je genoeg info hebt gekregen

http://users.raketnet.nl/stronks/De%20menstruatiecyclus.html

Moge Allah hen snel verblijden met een gezond kindje insa Allah


Bedankt voor je info..

17-10-2008, 22:33

Citaat door kjamila:
het probleem van allebeide kant komen.
soms is gewoon moelijker voor sommige om zwanger te worden.
het kan ook psychisch zijn, bij een vrouw, want vaak als een vrouw zo graag zwanger wilt zijn, juist gebeurd nix.

maar, een bezoek bij de huisarts zou makkelijker zijn, ze krijgen dan wel veel antwoorden op hun eigen vragen


Weet je ook of er tests zijn?

17-10-2008, 22:49

Citaat door De_Toekomst:
Weet je ook of er tests zijn?

ja ik weet dat er test bestaan om te kijken of iemand onvruchtbaar is .
maar weet niet wat voor test

17-10-2008, 23:28

Citaat door kjamila:
ja ik weet dat er test bestaan om te kijken of iemand onvruchtbaar is .
maar weet niet wat voor test



Oke dank je voor je reactie

18-10-2008, 09:30
Hoe lang is dit stelletje bezig?

Als het goed is heeft het pas zin om na een jaar proberen naar de huisarts te stappen alleen dan zal de huisarts stappen gaan ondernemen

Er moet dan vast komen te staan aan wie het ligt...en of er uberhaupt iets aan de hand is.

Succes

19-10-2008, 20:34

Citaat door crazysexy:
Hoe lang is dit stelletje bezig?

Als het goed is heeft het pas zin om na een jaar proberen naar de huisarts te stappen alleen dan zal de huisarts stappen gaan ondernemen

Er moet dan vast komen te staan aan wie het ligt...en of er uberhaupt iets aan de hand is.

Succes



Ze zijn langer dan 3 jaar samen... Dank jullie wel voor jullie advies..


05-12-2008, 01:49
salaam,ik ben hier nieuw en wou hier even op reageren het is iets groot maar het helpt wel.....We vrijen al jaren verkeerd.
Blijken we ineens veel langer vruchtbaar dan we dachten!
Als je zwanger wilt raken, vrij je veelal bewust in je vruchtbare periode. En als je niet zwanger wilt raken, maar liever geen anticonceptie gebruikt, reken je juist uit wanneer je onvruchtbaar bent. Volgens gynaecoloog Egbert te Velde weten veel vrouwen echt niet wanneer ze in hun (on)vruchtbare periode zitten. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat ze niet zo makkelijk te bepalen is.

"Toen ik zag dat het condoom was afgegleden, schrok ik toch wel even. Maar al snel dacht ik: ach, het kan nu toch geen kwaad. Ik zou immers bijna ongesteld worden. Had ik het even mis." Sonja Veldhuizen (26, huisvrouw) is drie jaar geleden op deze manier zwanger geraakt van haar derde kind.
"Ik was helemaal niet bezig met nog een kind. Ik had al bijna een jaar last van een postnatale depressie. We hadden ook weinig sex in die periode. Maar die ene keer was het meteen raak. Heel vreemd, ik werd altijd laat ongesteld, soms zelfs na zes weken. Nu zat ik ook rond de zesde week, dus ik wist dat het er snel aan zat te komen. Die eisprong had allang geweest moeten zijn, dacht ik. In de vierde week ofzo. Eigenlijk wist ik nooit precies wanneer ik in mijn vruchtbare periode zat, omdat ik altijd zo laat ongesteld werd. Maar dat ik vlak voor mijn menstruatie vruchtbaar zou zijn, was voor mij uitgesloten."

Eerst het goede nieuws voor iedereen met een kinderwens: van alle stellen die graag kinderen willen, raakt bij ongeveer 60% de vrouw al binnen drie tot zes maanden zwanger. Als het niet direkt lukt, hoeft het niet te betekenen dat er iets aan de hand is. Het kan ook zijn dat je op het verkeerde moment vrijt, omdat je denkt dat je dan het meest vruchtbaar bent.

Volgens Egbert te Velde maken veel mensen deze fout. Te Velde is naast gynaecoloog en hoogleraar tevens hoofd van de Afdeling Fertiliteit en Endocrinologie aan het UMC in Utrecht. Hij houdt zich al ruim tien jaar bezig met het onderwerp vruchtbaarheid. "Vruchtbaarheid is voor veel leken en zelfs voor sommige gynaecologen vrij onbekend gebied. Gynaecologen hebben vaak geen tijd om zich hierin te specialiseren. Daardoor kunnen nogal eens misverstanden ontstaan.

Ten eerste over het moment waarop een vrouw vruchtbaar is. Veel leken en gynaecologen denken nog dat dit de dag van de eisprong is. Dat dacht ik zelf tot voor kort ook. Maar uit recent onderzoek blijkt dat het de dag voor de eisprong is. "
Volgens Te Velde is de vruchtbare periode van een vrouw langer dan veel mensen denken. Zij denken veelal dat de dag van de eisprong de enige vruchtbare dag is. "Dat klopt niet. De dag voor de eisprong is de meest vruchtbare dag, maar volgens verschillende onderzoeken is het tijdens de vijf a zes dagen daarvoor ook goed mogelijk om zwanger te raken. Bij de meeste vrouwen met een regelmatige cyclus van 29 dagen, liggen de meest vruchtbare dagen tussen dag 8 en 15 van hun cyclus (de eerste dag is dan de dag van het bloedverlies). Toch kan de vruchtbare periode iets eerder of later beginnen. Het is heel zeldzaam dat alle zes vruchtbare dagen precies tussen dag 8 en 15 vallen. Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen tussen dag 6 en 21 van hun slechts tenminste 10% kans hebben om in hun vruchtbare periode te zitten. Het blijkt vaak lastig te voorspellen wanneer de vruchtbare periode begint, zelfs wanneer een vrouw een regelmatige cyclus heeft. Voor vrouwen die geen anticonceptie gebruiken, maar niet zwanger willen raken is het dus niet honderd procent veilig om te denken dat ze alleen de week rond de beroemde veertiende dag geen gemeenschap mogen hebben."

Heb je een week voor de vruchtbare dagen gemeenschap, dan kun je de week daarop zwanger worden. Gezond sperma kan namelijk wel een week lang in je baarmoedermond blijven leven, wachtend op de eisprong. En niet 24 of 48 uur zoals veel mensen denken. Het komt zelfs voor dat sperma tien tot veertien dagen kan blijven leven, maar dit zijn uitzonderingsgevallen.
Een eicel daarentegen gaat bijna meteen dood. Deze kan hooguit twaalf uur blijven leven. Veel paren denken dat sperma kort kan blijven leven en ze precies op het goede moment moeten vrijen. Vlak voor die eisprong dus. Dat blijkt helemaal niet nodig. Te Velde: "Wat ik vaak zie, is dat mannen hun zaad dagenlang opsparen om op dat ene goede moment voor een krachtige zaadlozing te zorgen. Want dan zou het zaad sterker zijn. Maar het is beter om, als je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, de week vanaf de achtste dag van je cyclus elke dag gemeenschap te hebben. Bij de meeste stellen is dat echter onhaalbaar, logisch ook. Daarom adviseer ik mensen altijd om te proberen om twee tot drie keer in die vruchtbare week seks te hebben. Daarmee heb je een grote kans om zwanger te raken. Nog beter is natuurlijk om elke week twee tot drie keer te vrijen. Met name wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, want dan kan die vruchtbare periode in een heel ander moment zitten."

Er zijn veel vrouwen die bij de drogist testjes kopen waarmee je je meest vruchtbare moment kunt meten. Te Velde twijfelt aan de betrouwbaarheid van deze testen. "Het gaat meestal om urinetesten die de zogenaamde LH-piek meten. LH is een hormoon dat aangeeft of er een eisprong zit aan te komen. Het probleem met die tests is echter dat ze niet aangeven wanneer. Een LH-piek duurt namelijk wel 24 tot 36 uur, maar de eisprong komt al zo'n 24 tot 28 uur na het begin van de LH-piek. Vrij snel dus. Als je het begin van de piek te pakken hebt, zit je goed Dan kun je het beste diezelfde dag nog gemeenschap hebben. Maar als je net op het einde van de piek zit, is de eisprong al geweest en ben je dus te laat. En dat geeft die test niet aan! Om dit probleem te ondervangen, zou je je eigenlijk 's-ochtends en 's-avonds moeten testen. Een ander nadeel van dergelijke testen is dat deze niet de overige vruchtbare dagen meten. Dat is zonde. Er bestaan wel urinetesters die de vruchtbare periode veel sneller aangever, maar die zijn nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar."

Temperatuur-misverstanden

Volgens de gynaecoloog bestaan er ook veel misverstanden over het temperaturen. Veel vrouwen denken dat ze het beste gemeenschap kunnen hebben op het moment dat deze het hoogst is, omdat dan de eisprong zou plaatsvinden. Maar op de hoogste temperatuur zit je een of twee dagen na de eisprong. Dan ben je waarschijnlijk te laat. Zijn collega Didi Braat bevestigt dit. Zij is geen warm voorstander van temperaturen. "Je kunt met temperaturen, weliswaar achteraf, inderdaad je eisprong zien. In die zin is het prima om het een maand of vier vol te houden. Je krijgt dan de bevestiging van je eisprong en leert zo je eigen lichaam kennen. Na een tijdje kun je dan ook stoppen. Voor sommige vrouwen wordt het echte een obsessie. Die zijn alleen nog meer met dat temperaturen bezig en de lol van het zwanger worden is er zo helemaal vanaf. Het is veel makkelijker om te proberen om twee tot drie keer per week te vrijen."

Speekseltesten: Zelfs mannen bleken vruchtbaar!

Van alle testen die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn de urinetesten die de LH meten, het meest betrouwbaar, vertelt gynaecoloog Didi Braat. Een ander verhaal zijn de speekseltesten. Volgens Baart zijn deze testen compleet onbetrouwbaar. Zij heeft hier zelf onderzoek naar gedaan. " We hebben alle soorten speekseltesten op een gegeven moment getest op mannen en zwangere vrouwen en zelfs zij bleken vruchtbaar te zijn! Dat is natuurlijk je reinste onzin. Het is zonde van je geld om zo'n test aan te schaffen. Ze werken gewoon niet.".
Speekseltesten zijn daarmee ook onbetrouwbare anticonceptie. Dit geldt echter ook voor de LH-urinetesten die in Nederland verkrijgbaar zijn. Deze negeren immers een aantal belangrijke vruchtbare dagen voor de eisprong! Wat Te Velde zorgen baart is dat dat veel vrouwen gebruikmaken van die testjes die je bij de drogist kunt kopen. "We leven in een maatschappij waarin alles maakbaar is. Dat geldt zo langzamerhand ook voor zwangerschappen. Vrouwen stellen kinderen krijgen steeds meer uit vanwege hun carrière en dat is ook heel makkelijk met al die anticonceptie. Maar als dan het moment komt dat je aan kinderen wilt beginnen, voor veel vrouwen rond hun dertigste, dan moet het ook meteen gebeuren. Meestal wordt er een half jaar voor uitgetrokken. Als mensen dan lezen dat je kunt timen wanneer je het beste gemeenschap kunt hebben door middel van zo'n testje, wordt zo'n ding meteen in huis gehaald. Want dat is toch wel erg makkelijk. Die testen passen perfect in onze gejaagde maatschappij. Alles moet gepland gebeuren, want mensen hebben het zo druk. Dit is het huidige, moderne levenspatroon. Maar vanuit vruchtbaarheidsoogpunt doen we onszelf hierin te kort.

Zwangerschapskans: 20 procent per maand

Als je een jaar lang bezig bent om zwanger te raken en het is niet gelukt, hoef je niet meteen het ergste te denken. Vooral als je wat ouder bent, kan het langer duren voordat je zwanger raakt, aldus Braat. Met name wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Daar komt bij dat paren die al lang bij elkaar zijn minder vaak vrijen. Te Velde: "Als je het eerste jaar niet zwanger bent geraakt, heb je nog een kans van 50% om binnen het volgende jaar zwanger te raken. Het bevruchtingsproces is van ontzettend veel, ook nog onbekende factoren, afhankelijk. De puzzel moet precies goed in elkaar passen wil het lukken. Een gemiddeld vruchtbaar paar heeft slechts een kans van 20% per maand om zwanger te raken, zelfs als ze op de juiste tijd gemeenschap hebben. Wel is het verstandig, om na een jaar zonder resultaat, naar je huisarts te gaan. Deze kan jou en je partner voor de zekerheid laten nakijken. Als er niks aan de hand is, kun je gewoon op dezelfde voet verdergaan.




Meld dit bericht

05-12-2008, 01:50

IVF lang niet altijd nodig

Heb je een onregelmatige cyclus en je wilt weten wanneer je vruchtbaar bent, dan kan volgens Braat temperaturen handig zijn. Wanneer je een erg onregelmatige cyclus hebt, of meer dan 40 dagen tussen het begin van twee menstruaties, is het verstandig naar je huisarts te gaan. Het kan zijn dat je dan geen of geen goede eisprong hebt. Dit kan worden verholpen door het slikken van hormonen.
Er is ook een andere manier om te kijken wanneer je in je vruchtbare periode zit. Te Velde: "Er is een natuurlijk gegeven waarvan is bewezen dat het een goed teken is voor de vruchtbare periode, namelijk het slijm uit de baarmoederhals. Een dag of vijf a zes voor de eisprong wordt het slijm dat uit je schede komt anders; het is vaak overvloediger, glaziger en dunner dan anders. Bij de ene vrouw is het zichtbaarder dan bij de ander. Vaak moet het daarom leren zien. Sommige vrouwen lukt dat echter niet, dat moet ik toegeven. Kun je het wel zien, dan kun het beste vanaf die eerste dag van die afscheiding een week lang elke dag gemeenschap hebben, maar twee of drie keer per week is ook goed.
Wat Te Velde frustreert, is dat hij veel paren tegenkomt die graag in aanmerking komen voor een ivf-behandeling, terwijl ze nooit goed zijn voorgelicht over vruchtbaarheid. "Als je merkt dat het niet lukt, klamp je je juist vast aan hulpmiddelen zoals een thermometer en al die testjes. Want die testen worden aangeprezen als betrouwbare middelen. Daar komt nog bij dat veel stellen door de hedendaagse drukt vaak te moe zijn om gemeenschap te hebben, dus als ze het doen, dan het liefst op dat ene moment dat zo'n test aanwijst. Zo zijn er veel paren die het veel en lang hebben geprobeerd, maar nooit op de juiste manier. Uiteindelijk komen ze hier om informatie in te winnen over IVF. Maar dat is misschien helemaal niet nodig. Vooral in het buitenland, waar IVF een stuk commerciëler is, worden volgens mij onnodig veel behandelingen uitgevoerd. Daar worden de misverstanden gewoon in de hand gehouden."

05-12-2008, 01:51
hopelijk kan dit een beetje helpen

05-12-2008, 07:55
Het beste is een een simpel onderzoek voor hem . Dan gaan ze kijken naar bepaalde factoren die bepalend zijn bij bevruchting.