Bekijk volle/desktop versie : 'Situatie klimaatopwarming veel kritieker'



15-10-2008, 11:05
'Situatie klimaatopwarming veel kritieker'

WAGENINGEN - We hebben geen honderd, maar nog slechts dertig jaar om te voorkomen dat de temperatuur op aarde in de komende eeuwen zo'n zes tot tien graden oploopt. Dat zou een zeespiegelstijging van zes meter of meer veroorzaken.

Dat zegt hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid Pier Vellinga donderdag in zijn intreerede aan de Wageningen Universiteit. Volgens Vellinga is de situatie kritieker dan de meeste mensen denken.

"De wereld komt maar langzaam in actie, een sterke sturing vanuit de overheid is noodzakelijk. Nederland is toe aan een nieuwe relatie tussen land en water", aldus de hoogleraar, die tevens voorzitter is van de stichting Natuur en Milieu.

Benadering
Vellinga pleit voor een nieuwe benadering van zowel hoogwaterbescherming als energieopwekking. "Kolen- en kerncentrales staan wind- en zonne-energie in de weg. Alleen gascentrales maken efficiënte inpassing van zon en wind mogelijk", aldus de hoogleraar.
Vellinga denkt dat het smelten van de ijskappen tot staan gebracht kan worden, als de wereld er in slaagt in 2050 80 procent minder CO2 uit te stoten.

Dijken
Net als veel anderen vindt Vellinga dat de dijken niet eindeloos verhoogd kunnen worden. Hij ziet meer heil in hele brede, doorbraakvrije dijken, waar het water bij hoge standen overheen kan stromen.

"Dan hebben bewoners van die gebieden wel tijdelijk wateroverlast, maar dat lijkt niet op een dijkdoorbraak." Volgens de hoogleraar zijn de brede dijken heel geschikt om op te wonen.

BRON

15-10-2008, 11:06


Vlucht vlucht, voordat het te laat is.

15-10-2008, 15:04

Citaat door pipeloihoi:


Wageningen!!!

Deze man is een komiek en geen:


hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid Pier Vellinga

Valt toch wel mee:


Vellinga, Prof.dr.ir. P.
Hoogleraar: Afdeling Hydrologie en Geomilieuwetenschappen (VU) Leeropdracht-NL Milieuwetenschappen en veranderende aardsystemen
Leeropdracht-Eng Environmental sciences and changing earth systems

Url http://www.falw.vu.nl/onderzoeksinstituten/

Directie/Management: Alterra (WUR)
Directie/Management: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek
Aanvulling Voorzitter Raad van Bestuur Kennis voor Klimaat; Programmadirecteur Klimaatverandering WUR; Directeur Klimaatcentrum Vrije universiteit; Voorzitter Bestuur KNIOZ Texel Voorzitter Raad van Toezicht Stichting Natuur en Milieu Utrecht; Lid Adviescommissie Waddenfonds

http://www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/onderzoeker/PRS1238615/


Maar ja, Wageningen is en bljft natuurlijk wel DE BOEREN-ACADEMIE