Bekijk volle/desktop versie : Kabinetsadviseur: Niet zeuren over dubbel paspoort



14-10-2008, 09:17
Er zijn geen aanwijzingen dat een dubbele nationaliteit van invloed is op de loyaliteit aan een land. Nederland moet niet zo moeilijk doen over een dubbel paspoort.

Nederland moet niet zo zeuren over dubbel paspoort Nederland moet niet zo zeuren over dubbel paspoort

Dat zegt Teun van Os, voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken, in een interview met gratis krant De Pers. Hij is de belangrijkste adviseur van het kabinet op het gebied van immigratie.

Geen bewijs
Zijn commissie werkt momenteel aan een rapport over het dubbele paspoort. Het advies is nog niet uit, maar Van Os loopt alvast op de zaken vooruit: ‘Nederland is een uitzondering met de neiging om hier steeds strenger in te zijn. Je ziet dat het beleid in de hele wereld liberaler wordt en dat wordt ook de teneur van ons advies. Aanwijzingen dat een dubbele nationaliteit iemands loyaliteit beïnvloedt, ontbreken,’ aldus Van Os tegen de krant.

PVV-leider Geert Wilders wilde vorig jaar dat de staatssecretarissen Nebahat Albayrak (PvdA, Justitie, Turks paspoort) en Ahmed Aboutaleb (PvdA, Sociale Zaken, Marokkaans paspoort) het kabinet verlieten omdat ze hun dubbele nationaliteit niet wilden opgeven.

Kortzichtigheid
Van Os vindt niet dat voor kabinetsposten extra strikte regels nodig zijn. ‘Als een bewindspersoon slecht functioneert, kan de Tweede Kamer hem wegsturen, ongeacht de reden voor het slechte functioneren.’

Na tien jaar als kabinetsadviseur vertrekt Van Os binnenkort: ‘Nederland heeft nauwelijks lange-termijnbeleid op migratiegebied. Elke keer als er een probleem is met asiel of weet ik wat, dan zie je de Kamer reageren. Dan is er een spoeddebat. Dat lokt korte-termijnbeleid uit.’

Van Os heeft wél nagedacht over oplossingen met een lange adem. Arbeidsmigranten moeten voor vier jaar worden toelaten en daarna moeten ze volgens hem met een premie terug naar het thuisland worden gestuurd. Ook vindt hij dat Nederland de stroom asielzoekers moet indammen door hen al in de thuisregio te screenen en niet pas hier in Nederland.

http://www.elsevier.nl/web/10207334/Nieuws/Politiek/Kabinetsadviseur-Niet-zeuren-over-dubbel-paspoort.htm

Binnenkort hier kamervragen :
http://www.pvv.nl/