Bekijk volle/desktop versie : Emha Ainun Nadjib in IKON-programma LUX



13-10-2008, 16:24
De Indonesische dichter, musicus en soefi Emha Ainun Nadjib (1953) en zijn ‘islam van de vrede' is op tournee in Europa. Op uitnodiging van de Protestantse Kerk is hij in oktober met zijn band Gamelan Kiai Kanjeng in Nederland. En LUX is erbij.

Emha verbindt zijn kunst met een traditie. Als kunstenaar staat hij binnen de traditie van de Islam en zijn opvattingen over kunst. Zoals in veel christelijke kunst, zo is ook voor hem kunst een lofprijzing op God. Maar muziek overstijgt landsgrenzen en religieuze tegenstellingen. Daarom beschouwt Emha zichzelf liever als een humanity activist. Door middel van zijn kunst wil hij zijn publiek verleiden om contact te maken met wat hen vreemd is. Want de menselijkheid bewaren is zijn primaire doel.

Zelf noemt hij zijn muzikale interactieve zoektocht naar de dialoog met allerlei maatschappelijke groepen een vorm van post-globalisme. Verschillende muzikale genres uit alle delen van de wereld komen bijeen in een intiem arrangement; van gebed tot blues. Met zijn muziek maakt hij contact met zijn publiek. Wat volgt is een gezamenlijke zoektocht naar ‘vertrouwen' in een door globalisering onzeker geworden samenleving. Muziek als universele taal die de ziel raakt.

LUX blijft verwijlen in de schone kunsten en brengt een bezoek aan de multiculturele acteerschool in Rotterdam. Een school voor ‘jonge mensen van alle culturele achtergronden die ons land rijk is'. Nieuw Nederland op het toneel onder het motto: de toekomstige Nederlandse acteur is een Europeaan.

Zondag 19 oktober 2008
Nederland 2
23.30 - 23.55 uur