Bekijk volle/desktop versie : Shawaal



06-10-2008, 16:06
salaam 3alaikoum wa rahmatuAllah wa barakatuh.

Insha Allah verkeren jullie allen in goede staat van gezondheid.

Kan iemand mij advies geven over het vasten van de dagen shawaal?
Ik heb gehoord dat je eerst de dagen moet vasten die je moet inhalen, en pas daarna de 6 dagen. En deze dagen vallen dan binnen de maand na de ramadan.

Hoe zit het nu precies??

Djazaak Allahoe ghairan.

06-10-2008, 16:11




Wa Aleikoem salaam wa ra7matu Allahi wa Barakatuhu,

Shaych Ibn 'Uthaymeen (ra7imahoe Allah) werd gevraagd: Wat als een vrouw dagen van Ramadhaan verschuldigd is (moet inhalen) - is het toegestaan voor haar om voorrang te geven aan het vasten van de zes dagen van Shawwaal boven het inhalen van de dagen die ze verschuldigd is? Of moet ze prioriteit geven aan de dagen die ze verschuldigd is over het vasten van de zes dagen van Shawwaal?

Hij antwoordde: Als een vrouw nog steeds dagen verschuldigd is van Ramadhaan, dan zou ze de zes dagen van Shawwaal niet moeten vasten, totdat ze heeft ingehaald wat ze verschuldigd is, omdat de Profeet ('aleyhie sallaatu wassalaam) heeft gezegd: "Wie Ramadhaan vast en het laat opvolgen met zes dagen van Shawwaal..." Wie nog dagen van de Ramadhaan moet inhalen, heeft Ramadhaan niet gevast, dus ze zal de beloning van het vasten van de zes dagen van Shawwal niet ontvangen, totdat ze klaar is met het inhalen van de verschuldigde dagen. Als we aannemen dat dit inhalen van de gemiste vastendagen de hele maand Shawwaal duurt, zoals een vrouw die bloedde na een bevalling en helemaal niet heeft gevast in Ramadhaan en toen begon met het inhalen van haar gemiste dagen in Shawwaal en daar niet klaar mee was tot Dhul-Qa'dah begon, dan mag ze de zes dagen vasten en zal ze de beloning hebben van iemand die ze heeft gevast in Shawwaal, omdat ze het heeft uitgesteld voor een noodzakelijke reden, dus ze zal de beloning hebben.

Majmoo' al-Fataawa, 20/19.