Bekijk volle/desktop versie : Van der Sar helpt Van Marwijk uit de brand



03-10-2008, 15:10
Edwin van der Sar keert terug bij Oranje. De 37-jarige doelman, die na het EK in Oostenrijk en Zwitserland afzwaaide als international, komt zijn belofte na om bondscoach Bert van Marwijk indien noodzakelijk de helpende hand toe te dienen.

En de nood is hoog bij Oranje. Met de blessures van zowel Maarten Stekelenburg als Henk Timmer zit Van Marwijk voor de interlands tegen IJsland en Noorwegen dun in zijn doelmannen. Timmer zit wel bij de selectie, maar zijn fysieke gesteldheid is te onduidelijk om risico's te nemen.

Van Marwijk noemde zichzelf een blij man met de terugkeer van Van der Sar. "Dit is geweldig", lichtte de bondscoach toe op de persconferentie in Zeist. "Edwin is iemand van de buitencategorie, staat boven alle partijen. Hij zal de komende twee wedstrijden in de basis starten."

De doelman van Manchester United had niet lang nodig om zijn medewerking toe te zeggen aan Van Marwijk. "We hebben woensdag overlegd met de technische staf en kwamen tot het besluit om een poging voor Edwin te wagen. Daarna heb ik samen met Frank de Boer contact met hem opgenomen en 's avonds belde hij terug met het goede nieuws."

Ondanks dat Van der Sar op de hoogte was van de blessureperikelen bij Oranje, moest hij wel even slikken van het voorstel. "Hij schrok er wel van, ja. Maar hij voelde zich vooral gevleid. Hij heeft zelf voldoende tijd genomen om erover na te denken en ik ben heel blij met zijn besluit."

Michel Vorm is voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. De doelman van FC Utrecht zal zich als derde keus van Van Marwijk dinsdag melden in het trainingskamp van Oranje. "Het selecteren van Michel is een gebaar naar hem toe. Die jongen is goed bezig en dit is zijn beloning. Hij zal meegaan om kennis te maken met de jongens en te ruiken aan het niveau."

Volgens Van Marwijk waren er meerdere opties, maar viel de keuze uiteindelijk op Vorm. "We hebben meerdere talentvolle doelmannen gevolgd, maar Vorm heeft de laatste tijd een aantal goede wedstrijden gespeeld."

Nog een debutant in de selectie voor de twee WK-kwalificatieduels is PSV'er Dirk Marcellis. De verdediger werd opgeroepen als vervanger van Khalid Boulahrouz, die nog niet fit is. "We volgen Dirk al een langere tijd. Hij speelt nu zeker een jaar in het eerste elftal van PSV en is daar een vaste waarde. Hij verdient het."


respect voor deze ajacied