Bekijk volle/desktop versie : "Pak ontspoorde migrantenjongeren ook hier harder aan"



26-09-2008, 08:34
BRON

"Pak ontspoorde migrantenjongeren ook hier harder aan"

In mei kwam het tot rellen tussen Anderlechtfans en migrantenjongeren.
De Unie van Moskeeën in Vlaanderen pleit voor een hardere aanpak van ontspoorde migrantenjongeren. "Voor wie volhardt in de boosheid mag een tandje bij gestoken worden", zegt woordvoerder Mohamed Achaibi. Het pleidooi voor de hardere aanpak komt er na het bericht van gisteren op HLN.BE waarin de Nederlandse Marokkanen zelf vragen om een einde te maken aan het knuffelbeleid.

Strengere straffen
Achaibi pleit in de krant De Morgen voor strengere straffen maar ook voor meer coaching van probleemjongeren en hun gezin. "Het gedrag van ontspoorde jongeren wordt nu geprojecteerd op een hele gemeenschap", stelt Achaibi. "In de eerste plaats moet je natuurlijk proberen om die ontsporing te voorkomen. Jongeren die risicogedrag vertonen, moeten sneller opgespoord worden en er moet directer gecoacht worden dan nu het geval is, ook in het gezin. Je hoeft daarmee niet te wachten tot een elfjarige een winkeldiefstal én een fietsdiefstal én een handtasroof heeft gepleegd."

"Gerust harder optreden"
Tegen de groep die desalniettemin op het misdaadpad blijft, mag gerust harder opgetreden worden, vindt Achaibi. "Dat kan bijvoorbeeld door een verstrengd jeugdsanctierecht. Maar ook na een straf houdt het niet op. Er moet meer nazorg komen. Dat criminelen die worden losgelaten gewoon weer in hun milieu belanden, kan eigenlijk niet."

Einde aan knuffelbeleid in Nederland
Met zijn pleidooi sluit Achaibi zich aan bij uitspraken van vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. De Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties pleitte daar gisteren al voor een trendbreuk in wat ze het softe Nederlandse beleid noemen. Volgens vicevoorzitter Driss el Boujoufi vragen steeds meer Marokkaanse ouders om een keiharde overheidsaanpak van ontspoorde jongeren. "Tolerantie is heel mooi, maar het werkt niet bij mensen die zelf intolerant zijn", verduidelijkt Boujoufi in een gesprek met De Morgen. "En neen, dat is geen typisch rechtse reflex. Rechtse politici wijzen direct naar de hele migrantengemeenschap als er incidenten zijn met Marokkaanse jongeren. Wij vragen om de lijn niet tussen landen van herkomst te trekken, maar tussen wie de wet respecteert en wie dat niet doet. We zijn het beu dat onze hele gemeenschap met de vinger wordt gewezen."

Pleidooi voor trendbreuk
In Vlaanderen pleit ook de Federatie van Marokkaanse Verenigingen voor een trendbreuk. "Ook hier worstelen Marokkanen met de vraag wat ze met hun probleemjongeren moeten doen", zegt coördinator Mohamed Chakkar. "En aangezien we een conservatieve gemeenschap hebben, klinkt de roep naar repressie vaak luid." Net als Achaibi vindt Chakkar alvast dat er veel meer met de ouders van risicojongeren moet worden gewerkt. "Die groep is al bij al overzichtelijk, in Borgerhout gaat het misschien om honderd families", zegt Chakkar. "Die ouders moeten dringend geresponsabiliseerd worden. Nu gebeurt dat bijna niet."

"Spijbelaars in internaat steken"
Voor jongeren die intensief spijbelen, kent Chakkar dan weer een efficiënt paardenmiddel. "Stop die jongeren een jaar in een internaat. Ik heb het dan niet over een tuchtschool, maar een instelling die hen én hun ouders intensief begeleidt. Het wangedrag zal drastisch afnemen. Maar voorwaarde is wel dat je die jongeren op grote schaal dicht op de huid zit. Anders is het resultaat niet merkbaar."

"Pure repressie werkt niet"
Chakkar waarschuwt tegelijk voor foute veralgemeningen. "Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat we hier soft zijn in België. De jeugdinstellingen zitten vol, de jongeren die bij de dood van Guido Demoor betrokken waren, kregen de antiterreureenheid op hun dak. En het aantal jongeren dat door de jeugdrechter wordt vrijgegeven voor een volwassen behandeling loopt in de tientallen. Die pure repressie werkt ook nauwelijks. Er vroeg bij zijn is veel belangrijker dan hard slaan. Ook moeten jongeren die risicogedrag vertonen, moeten sneller opgespoord worden en er moet directer gecoacht worden, ook in het gezin', stelt de Moskeeënunie. (vsv)

Ik begrijp dat niet zo goed, wat doen die ouders dan dat ze hun kinderen zo laten ontsporen?
Opvoeden is toch een logisch gevolg als je kinderen op de wereld hebt gezet.

26-09-2008, 09:21


Ze moeten er is werk van maken......!

In antwerpen valt da best wel mee ..