Bekijk volle/desktop versie : Amerikanen lezen gedachten



26-09-2008, 07:33
Amerikanen lezen gedachten

(Frontpage.FOK.nl) - Het lijkt wel een plot van een science fiction-film, maar het Amerikaanse Department of Homeland Security is echt bezig met een test om 'vijandige gedachten' op te sporen. De dienst meent deze gedachten te kunnen lezen aan de hand van hartslag, ademhaling, de temperatuur van je huid en gezichtsuitdrukking. Dit wordt op afstand gemeten door camera's, infraroodsensoren en lasers. Op deze manier kan de dienst op vliegvelden stiekem de rijen scannen op mensen met kwaad in de zin en hen ondervragen, en zo snode plannen verijdelen.

Ook al is het systeem nog in de testfase, de dienst voorspelt dat het een groot succes wordt en in 78 procent van de gevallen de juiste mensen uit de rij pikt. Maar dit is alleen nog het geval bij acterende proefpersonen, die zijn opgedragen vijandig te gedragen. Er is nog niet getest op gewone mensen. En voor de overige 22 procent met niets dan zuivere gedachten en die dus onterecht uit de rij worden geplukt, is het gewoon pech dat ze hun aansluiting missen.

Er is meer kritiek op het systeem. Het 'gedachtenlezen' zou schending van privacy zijn, aangezien hartziekten en ademhalingsproblemen ook worden opgemerkt. Maar de dienst belooft de gemeten gegevens niet te koppelen aan persoonlijke gegevens.