Bekijk volle/desktop versie : Minister: Advocaat moet respect tonen en opstaan



09-09-2008, 19:44
dinsdag 9 september 2008 15:50

Advocaten dienen zonder uitzondering respect te tonen voor de rechtsstaat en moeten daarom opstaan zodra een rechter de rechtszaal binnenkomt.

Advocaten dienen altijd op te staan voor een rechter, vindt ook Hirsch Ballin

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) van Justitie dinsdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De minister reageert daarmee op de advocaat-stagiair en extremistische moslim Mohammed Faizel Enait, die eerder verkondigde niet te willen opstaan voor de rechterlijke macht.

Geloof
Volgens zijn geloof zijn alle mensen gelijk en daarom kan hij niet voor anderen opstaan, zo stelde Enait. De Rotterdamse rechtbank gaf hem daarin vorige week gelijk.

De algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, Willem Bekkers, zei zaterdag al dat alle advocaten in ons land zich moeten houden aan de Nederlandse wet en moeten opstaan wanneer rechters de zaal inkomen.

Ook de Raad voor de Rechtspraak stelde maandag dat altijd eerbied moet worden getoond voor ‘de autoriteit van het recht’; hier wees Hirsch Ballin dinsdag nog eens op.

'Adequaat'
Volgens de minister is de weigering van Enait een incident en is de reactie van de Raad voor de Rechtspraak ‘adequaat’.

Lees ook de blog van Liesbeth Wytzes: Geen aandacht besteden aan ‘advocaat’ Enait en Afshin Ellian: Mohammed Enait heeft islam verkeerd begrepen

Door Claudia van Zanten