Bekijk volle/desktop versie : SMN veroordeelt geweldsincident Amsterdam Geuzenveld en vraagt om nuance



08-09-2008, 19:12
8 september 2008


PERSBERICHT


SMN veroordeelt geweldsincident Amsterdam Geuzenveld en vraagt om nuance.

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) veroordeelt met klem het geweldsincident tegen het ambulancepersoneel van afgelopen donderdag in Amsterdam Geuzenveld. Tegelijkertijd constateert het SMN dat de reactie van burgermeester Cohen inzake het trieste incident te stigmatiserend was. Bovendien betreurt het SMN de uitspraken van de voorzitter van het stadsdeel Slotervaart Marcouch waarin hij met gemak ‘de cultuur’ van de Marokkaanse gemeenschap associeert met dit soort geweld.

Het SMN veroordeelt met klem het geweldsincident tegen het ambulancepersoneel van afgelopen donderdag in Amsterdam Geuzenveld. Dat elke bedreiging of geweldsactie aan het adres van hulpverleners ontoelaatbaar is en gestraft dient te worden is naar het oordeel van het SMN vanzelfsprekend. Autoriteiten hebben de plicht gepaste maatregelen te nemen om zodoende professionals van de publieke zaak in bescherming te nemen.

Echter, het SMN vindt het te ver gezocht om het gedrag van deze Amsterdamse jongeren te koppelen aan hun Marokkaan-zijn. De uitspraken van burgermeester Cohen en stadsdeelvoorzitter Slotervaart Marcouch waarbij zij het laatste incident als typisch Marokkaans afdoen en daarmee de oorzaak verklaren vanuit de culturele achtergrond van die groep is stigmatiserend en generaliserend. Het SMN vindt dat geweldsplegers als individu aangesproken dienen te worden op hun (mis)daden. De heer Cohen heeft in de afgelopen jaren laten zien een bruggenbouwer en groot bestuurder te zijn. Zijn uitspraken over dit incident verbazen ons dan ook. Waarom moeten alle Marokkaanse Nederlanders aangesproken worden op het gedrag van groepen jongeren in Amsterdam die kennelijk ongrijpbaar zijn voor politie en bestuurders?

Elk incident is er een te veel en mag nooit gerelativeerd worden. Politici en bestuurders dienen dit soort geweld in de juiste maatschappelijke realiteit te plaatsen. Zoals bekend komt in andere delen van het land en op bepaalde momenten, zoals de jaarwisseling en met carnaval, dit geweld helaas ook voor.