Bekijk volle/desktop versie : Isohunt klaagt 'BREIN' aan



07-09-2008, 13:02
De beheerder van de Canadese torrent-site Isohunt heeft de Canadian Recording Industry Association (CRIA) aangeklaagd. CRIA, de Canadese variant van Stichting Brein, dreigde eerder met een gerechtelijke procedure, wanneer Isohunt niet uit de lucht zou worden gehaald.

Vergoeding

CRIA boekte de afgelopen maanden succes door enkele grote torrent-sites uit de lucht te krijgen middels het dreigen met procedures. De webmaster van Isohunt, Gary Fung, ontving in mei een brief, waarin stond dat zijn site per direct offline moest worden gehaald. Als dat niet zou gebeuren, zo CRIA hem aanklagen en een schadevergoeding van 20.000 dollar per downloadbaar liedje eisen.

Primeur

Fung bukte echter niet voor CRIA, en wees de organisatie erop dat Isohunt een functie heeft waarmee eigenaars van beschermd materiaal de liedjes kunnen laten weghalen. Zelfs CRIA maakte meerdere malen gebruik van die regeling op andere sites. Fung beweert echter dat CRIA geen auteursrecht heeft op de gedeelde bestanden, en dat Isohunt in feite een zoekmachine is die geen downloadbare gegevens beschikbaar stelt. Het is de eerste zaak in de geschiedenis van het internet waarbij een rechter moet besluiten of torrent-sites wel of niet auteursrechten schenden

07-09-2008, 13:03


Begin van het einde van ons torrent gedownload?