Bekijk volle/desktop versie : Honderd Nederlandse gewonden in Uruzgan



06-09-2008, 15:05
DEN HAAG - Bij de militaire missie in Uruzgan zijn ongeveer honderd Nederlandse militairen gewond geraakt, van wie 22 zwaargewond. Dat blijkt bij navraag bij het ministerie van Defensie. Het ministerie kan geen preciezere cijfers geven over de gewonden.
Een militair telt als 'gewond' als hij is afgevoerd en in het ziekenhuis behandeld. Soms blijken de verwondingen naderhand erg mee te vallen, waardoor het exacte aantal volgens Defensie moeilijk te bepalen is.

Terwijl elke gesneuvelde militair wordt gemeld - dat zijn er inmiddels zestien - wordt van gewonde militairen geen lijst bijgehouden. Ook in historische overzichten van militaire missies staan alleen de aantallen gesneuvelden. Als in de politiek of publieke opinie de balans wordt opgemaakt van een vecht-, opbouw of vredesmissie wordt het aantal gewonden meestal niet nadrukkelijk meegewogen.

,,Het is een grijs gebied. Van recente missies bestaan geen statistieken over gewonden'', vertelt Martin Elands, historicus aan het Veteraneninstituut en betrokken bij de toekenning van onderscheidingen aan gewonde militairen. De aantallen zijn volgens Elands echter wel relevant, omdat politici die over militaire operaties besluiten ,,de menselijke kosten moeten beseffen''.

Door betere en snellere medische zorg overleven steeds meer gewonden het slagveld. Missies leveren tegenwoordig vooral psychisch letsel op, dat zich vaak pas jaren na de uitzending manifesteert. Alleen doden tellen geeft een steeds minder goed beeld van de offers die worden gebracht.

Defensiespecialist Ko Colijn van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam noemt het aantal gewonden een belangrijk onderdeel van de ,,verborgen kosten van een oorlog''. Daarbij gaat het niet alleen om het menselijk leed. ,,Het is wrang, maar een oorlog met veel gewonden is oneindig veel duurder dan een oorlog met veel doden.''

http://www.nd.nl

06-09-2008, 15:29


een werkende link...

Moedige mensen die hun leven geven voor de onderdrukten....RIP.

06-09-2008, 21:08
Triest

06-09-2008, 21:12
Wat een nieuwes, haha

Wie een Massa-graf graaft voor een ander valt er zelf in.

Leren ze het nog steeds niet, Niet met anderen bemoeien anders Tsjakkaaaaaaaaaaaaaaaa

Ze komen er goed vanaf, alleen gewonden , binnekort is het weer kisten op de schouders dragen,

En balkende met zn trieste verhaal, sus en so....
Nu nog andere buitenlandse troepen dan is het