Bekijk volle/desktop versie : Weduwnaar van vermoorde politica Benazir Bhutto nieuwe president Pakistan



06-09-2008, 14:06
Zardari wint verkiezingen Pakistan

Uitgegeven: 6 september 2008 12:04
Laatst gewijzigd: 6 september 2008 13:53

ISLAMABAD - Pakistan heeft een nieuwe president. Asif Ali Zardari (53) won zaterdag de verkiezingen voor het hoogste ambt van zijn land.

De weduwnaar van de vorig jaar vermoorde politica Benazir Bhutto volgt Pervez Musharraf op. Zardari won 458 van de 702 stemmen, die werden uitgebracht door leden van het nationale parlement en door afgevaardigden van de vier provincies van Pakistan.

In het nationale parlement behaalde hij 281 van de 426 uitgebrachte stemmen.

Democratie

In een eerste reactie sprak Zardari's Pakistaanse Volkspartij van "een overwinning voor de democratie".

Zijn rivalen waren Mushahid Hussain, de leider van Musharrafs partij PML-Q, en voormalig opperrechter Saeed-uz-Zaman Siddiqui van de Pakistaanse Moslimliga van oud-premier Nawaz Sharif.

Lastige klus

De nieuwe president wacht echter een lastige klus. Pakistan kampt met grote problemen. De economie van het rond 170 miljoen inwoners tellende land draait slecht.

De veiligheidssituatie in Pakistan baart internationaal de meeste zorgen. Het politiek instabiele land beschikt over kernwapens en wordt geplaagd door geweld van extremistische moslims.

Zelfmoordaanslag

Zaterdag was het opnieuw raak. Een zelfmoordaanslag in Peshawar en gevechten elders in de Noordwestelijke Grensprovincie, bij de grens met Afghanistan, eisten tientallen doden en nog veel meer gewonden.

Tijdens de verkiezingsdag werd Pakistan ook nog opgeschrikt door een aardbeving, met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers te betreuren zijn.hoge olie- en voedselprijzen rijzen de kosten voor het levensonderhoud de pan uit.

06-09-2008, 14:07


De President krijgt het zwaar...

06-09-2008, 14:23

Citaat door Hanane_B:
De President krijgt het zwaar...

Dat is zeker..

Ik ben benieuwd hoe de relatie met de USA verder gaat worden.