Bekijk volle/desktop versie : Nederlandse taal wordt bedreigt met voortbestaan door invloed allechtonen



06-09-2008, 13:30
Het bedreigde Nederlands
Uitgegeven: 2 september 2008 07:17

Veel Nederlanders vrezen dat het voortbestaan van onze taal bedreigd wordt door invloeden van buitenaf; vooral het Engels wordt als boosdoener gezien. Gaat het echt wel zo slecht met het Nederlands? En wanneer sterft een taal eigenlijk uit? Door Onze Taal.

Wordt het Nederlands bedreigd? Ja, zeggen veel Nederlanders. Zij zijn bang dat het Nederlands wordt verdrongen door het Engels. Dat zou niet alleen blijken uit de vele leenwoorden, maar vooral ook uit het gebruik van Engels als voertaal in het bedrijfsleven, op universiteiten en steeds vaker ook op middelbare scholen.

Nee, zeggen de meeste taalkundigen, zo’n vaart zal het niet lopen. Naar schatting zijn er wereldwijd zo'n 6000 talen. Volgens Unesco wordt ongeveer de helft daarvan met uitsterven bedreigd.

Het gaat dan om talen die weinig sprekers hebben, en die niet meer als moedertaal geleerd worden.

Voor het Nederlands gaat dit niet op; er zijn nu zo'n 25 miljoen mensen die het Nederlands als moedertaal spreken, en daarnaast nog ongeveer een miljoen tweedetaalsprekers.

36ste

Daarmee staat het Nederlands volgens de Wikipedia op de 36ste plaats in een ranglijst van de meest gesproken talen.

Sommige cijfers zijn nog gunstiger. Volgens Frans onderzoek is het Nederlands zelfs de op vijf na belangrijkste taal ter wereld. In dat onderzoek werd onder meer gekeken naar aantallen sprekers, aanwezigheid op internet, vertalingen van en naar een taal en het aantal landen waar een taal officieel erkend is.

Met zijn zesde positie staat het Nederlands hier niet alleen boven het Italiaans (9de) en het Russisch (14de), maar zelfs ruimschoots boven het Chinees (18de).

Yuchi

Welke talen worden dan wel bedreigd? Peter Austin heeft in The Guardian een top-10 van bedreigde talen opgesteld. De meeste van die talen hebben hooguit enkele tientallen sprekers; voor het Yuchi, een indianentaal uit Oklahoma (VS), zijn dat er zelfs nog maar 5.

Het Ket uit Oost-Siberië wordt door aanzienlijk meer mensen gesproken: zo'n 600. Dat deze taal toch ernstig bedreigd is, komt doordat ouders hun kinderen geen Ket meer leren, maar Russisch.

Guugu Yimidhirr

Het Australische Guugu Yimidhirr staat ook in de top-10. Die naam doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar één woord uit die taal kent iedereen: kangoeroe. Een woord dat de laatste 200 sprekers van het Guugu Yimidhirr ruimschoots zal overleven.

En al die leenwoorden? Het is goed om te bedenken dat onze voorouders zich in hun tijd net zo veel zorgen maakten over de invloed van het Frans en het Duits; daar hoor je niemand meer over.

Als de economieën van China en India blijven groeien zoals ze nu doen, zou het kunnen dat over 75 jaar niemand het meer over het Engels heeft, en iedereen klaagt over de (te) grote influence van het Chinees en het Hindi.

Reageren? Ga naar http://www.onzetaal.nl.

(c) NU.nl/Onze Taal

06-09-2008, 13:32


Allechtonen. Da's er 1 voor de Dikke van Dale.

06-09-2008, 14:11

Citaat:
Veel Nederlanders vrezen dat het voortbestaan van onze taal bedreigd wordt door invloeden van buitenaf; vooral het Engels wordt als boosdoener gezien.
al die engelse allochtonen ook...

06-09-2008, 14:13

Citaat door utregttboyy:

Welke talen worden dan wel bedreigd?


Tamazight en degenen die deze taal bedreigen zijn Arabische kolonisten in Noord-Afrika.

06-09-2008, 14:15


het is bedreigD

06-09-2008, 14:18
ach ja... de eeuwige discussie: taal'verloedering'

dit - al wat oudere - boekje geeft daar een zeer helder antwoord op: