Bekijk volle/desktop versie : Rusland op herhaling: paspoorten voor Oekraïners



06-09-2008, 10:45
vrijdag 5 september 2008 16:24

Het Kremlin deelt paspoorten uit aan etnische Russen in Oekraïne zonder daar verantwoording over af te leggen. Oekraïne vreest een herhaling van Russisch militair machtsvertoon zoals in Georgië.

De Russische paspoorten worden uitgedeeld vanuit Sebastopol waar ook de Russische vloot voor anker ligt

Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Volodimir Ohrizko van Oekraïne vrijdag in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Georgië
Op termijn zou Moskou de aanwezigheid van ‘Russische burgers’ in Oekraïne kunnen gebruiken als excuus voor een inval zoals vorige maand al gebeurde in Georgië, zegt Ohrizko.

De Russen deelden toen op grote schaal paspoorten uit aan inwoners van de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Sebastopol
De paspoorten worden vanuit het Russische consulaat in Sebastopol op de Krim in Oekraïne verspreid. Het land telt ongeveer vijftig miljoen inwoners waarvan tien miljoen etnische Russen.

De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 door communistisch leider Nikita Chroesjtsjov aan Oekraïne geschonken. Driekwart van de bevolking is etnische Rus en er wordt voornamelijk Russisch gesproken.

Strategisch belang
Schiereiland de Krim is bovendien van groot strategisch belang voor Moskou. De Russische Zwarte Zee-vloot is in de havenstad gestationeerd.

De president van Oekraïne Viktor Joesjenko wil dat Sebastopol de thuisbasis wordt van een NAVO-vloot.

06-09-2008, 10:49


Rusland snakt naar land en krijgt het ook wel.

06-09-2008, 11:37
Rusland doet gewoon wat het volk vraagt.

' wij willen bij Rusland blijven';