Bekijk volle/desktop versie : Sporenonderzoek traceert uitgewiste vingerafdrukken



05-09-2008, 19:14
Wetenschap

Sporenonderzoek traceert uitgewiste vingerafdrukken

vrijdag 5 september 2008 17:59

Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om vingerafdrukken te achterhalen, zelfs als deze grondig zijn weggeveegd door de misdadiger. Enkele onopgeloste moordzaken zijn al heropend of zelfs opgelost.

Natuurkundige John Bond, onderzoeker aan de Universiteit van Leicester in Engeland ontwikkelde de nieuwe techniek.

Eeuwenoud probleem
De gebruikelijke manier om vingerafdrukken te achterhalen is al meer dan een eeuw oud. Onderzoekers creëren een chemische reactie met het zweet dat op een voorwerp is achtergebleven. Hierdoor komt een vingerafdruk tevoorschijn.
Al even oud is het probleem dat wanneer een misdadiger het zweet afveegt, de oude methode zinloos is.

Fijn poeder
De nieuwe techniek van Bond brengt daar verandering in. Althans, in het geval van metalen voorwerpen. Zweet laat hier vaak sporen van corrosie achter.
Een fijn poeder wordt over bijvoorbeeld een kogel gestrooid en blijft plakken op de plekken waar minuscule corrosie is opgetreden.
'Dat betekent dat het poeder achterblijft op de plekken waar de vinger het voorwerp heeft geraakt,' zegt Bond. 'Op die manier verschijnt de vingerafdruk op de kogel.'

Onopgeloste zaken
De techniek is niet waterdicht. 'Sommige mensen produceren niet genoeg zout in hun zweet om het metaal dusdanig te doen corroderen dat er een vingerafdruk uit valt te herleiden,' zegt hij.
'Maar in veel gevallen kan het leiden tot cruciaal bewijs in tot nu toe onopgeloste zaken.'
Zoals in Georgia, waar de politie Bonds techniek gebruikte om een tien jaar oude dubbele moordzaak op te lossen.

Door Luc van Kemenade