Bekijk volle/desktop versie : Proces Abou Jahjah maandag voortgezet in Antwerpen



05-09-2008, 14:55
Proces Abou Jahjah maandag voortgezet in Antwerpen

Dyab Abou Jahjah.

Voor het hof van beroep in Antwerpen wordt maandag het proces verder gezet van Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz van de Arabisch Europese Liga (AEL). Zij tekenden beroep aan tegen hun veroordeling tot een jaar effectieve celstraf voor hun rol bij de rellen in Borgerhout na de moord op Mohamed Achrak in 2002. De rechter in eerste aanleg vond het bewezen dat zij de talrijk opgekomen allochtone jongeren hadden aangezet tot het plegen van baldadigheden.

Hulp politie
Bij de eerste procesdag in mei werden enkele getuigen verhoord. Luc Lamine, de vroegere korpschef van de Antwerpse politie, getuigde in het voordeel van de beklaagden. Hij vertelde het hof dat Abou Jahjah weliswaar eerst een tirade tegen hem had afgestoken, maar dat hij daarna ook meegeholpen had om de betoging in goede banen te leiden. Abou Jahjah wordt ook vervolgd voor smaad aan Lamine, maar die had niet de indruk dat het de bedoeling van de AEL-topman was om hem te beledigen.

Opruiende taal
Na de vroegere korpschef nam socioloog Ludo De Witte plaats op de getuigenstoel. Hij vertelde dat de politie-inspecteur die Abou Jahjah in het Arabisch opruiende taal had horen roepen niet eens in diens buurt stond. De politie-inspecteur zou van bovenuit onder druk zijn gezet om een belastende verklaring over Abou Jahjah af te leggen. Dat had De Witte vernomen van een andere politieagent die anoniem wenste te blijven. Die agent had Abou Jahjah alleen maar horen roepen dat iedereen zich rustig moest houden.

Maandagmorgen wordt het proces voortgezet met het rekwisitoor van het openbaar ministerie, waarna ook de verdediging aan het woord komt. (belga/eb) 05/09/08 14u29