Bekijk volle/desktop versie : Betrapte boeven gooien snel wapens weg



03-09-2008, 00:10
Grote beleggers stappen versneld uit wapenhandel

Amsterdam, 2 sept. Nederlandse institutionele beleggers zijn de laatste jaren versneld uit beleggingen in wapenfabrikanten gestapt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), dat vandaag is gepubliceerd.

Nieuws - PGGM stopt belegging na schending mensenrechten
Van het totale belegde vermogen van bijna 1,1 biljoen euro eind 2007 is 40 procent, ofwel 435 miljard euro, inmiddels 'wapenvrij'.

Dat was in 2005 slechts 47 miljard euro. Onder de grote Nederlandse beleggers bevinden zich APG, PGGM, ING, SNS Asset Management en Robeco.

De katalysator om uit de omstreden beleggingen te stappen was een uitzending van Zembla vorig jaar. Het tv-programma onthulde dat grote pensioenfondsen belegden in ondernemingen die clusterbommen en landmijnen maken. Dit leidde tot een een golf van kritiek uit de samenleving.

Volgens de VBDO kan het bedrag van 435 miljard euro mogelijk hoger uitvallen omdat alleen Nederlandse partijen zijn onderzocht. Sommige grote beleggers hebben hun beleggingen uitbesteed aan Amerikaanse en Britse vermogensbeheerders. Begin oktober worden die cijfers bekendgemaakt als een Europees onderzoek klaar is.

http://www.nrc.nl/economie/article1969784.ece/Grote_beleggers_stappen_versneld_uit_wapenhandel


--------------------------------------------------------------------------------------

zeg nog eens dat vrije pers en demokratie niet belangrijk is