Bekijk volle/desktop versie : Sparta - Denhaag



31-08-2008, 03:53
Voorbeschouwing Sparta - ADO
Zaterdag 30 Augustus 2008
Wedstrijd: Sparta – ADO Den Haag

Locatie: Het Kasteel

Tijdstip: Zondag 31 augustus 2008, aanvang: 14:30 uur.

Scheidsrechter: Kevin Blom

Kaartverkoop: Geen kaartverkoop op de wedstrijddag.



‘Guess who’s back?’ Volendam natuurlijk. Lekker een pilsner drinken aan De Dijk, maar daarnaast is ook ADO terug in de Eredivisie. En deze ‘Guess who’ kreet is door een aantal van de Haagse supporters als een geuzenkreet de zomer doorgedragen. ADO, FC, of in ieder geval Den Haag roept in den lande nogal veel weerstand op, maar door veel Spartanen wordt Den Haag toch als een mooie club beschouwd. Een ramp om in de Eredivisie te hebben volgens veel andere voetballiefhebbers in Nederland, waaronder ook een ander deel van de Spartanen, en natuurlijk hebben 16 burgemeesters in Nederland even hartgrondig lopen vloeken na de promotie van Den Haag. En de gemoedstoestand van deze burgemeesters heeft zo zijn invloed op de supportersaantallen, want onder het mom van ‘risicowedstrijd’ krijg je allerlei gekke maatregelen. Zo is er voor de wedstrijd Sparta – ADO een 1 op 1 clubcard verplichting en er is geen kaartverkoop op de wedstrijddag. Toch zonde, een uitverkocht huis was zeker mogelijk geweest, maar nu worden er 9.000 Spartanen verwacht. Voor ADO supporters is het een terugkeer in de Eredivisie en Rotterdam is dichtbij, dus er was volop interesse voor de kaarten van het uitvak: ze komen met ongeveer 550 supporters. In totaal zullen iets meer dan 9.500 mensen de wedstrijd bezoeken en dus zit het stadion bij de openingswedstrijd niet geheel vol.



21 jaar geleden….

16 augustus 1987. Sparta-FC Utrecht. 6-2. Het was de laatste keer dat Sparta een openingswedstrijd won op het hoogste niveau. Scheidsrechter Reygwart floot. Er was geel voor Gert Kruys en bij Sparta speelden o.a. Ed de Goey, Aad Andriessen, Piet Wijnberg, Andro Knel, Ronald Lengkeek, Ron van den Berg, Ed Ridderhof en Juul Ellerman. Het was een Utrecht met o.a. Van Ede, Verrips, Plomp, Alflen, Adelaar en De Kock. Voor Sparta scoorden Ellerman 3x, Lengkeek 2x en Rob Eger. Namen uit een mooi verleden. De doelpunten van Utrecht kwamen van Verroen - wie kent deze naam nog!



21 jaar jaar geleden won Sparta dus voor het laatste in de Eredivisie een openingswedstrijd. En de hele opening was dat seizoen lekker; met een start van 9 uit 5 in het twee-punten-voor-een-overwinning systeem! Na de 6-2 tegen Utrecht, volgde in wijlen Het Zuiderpark een 1-1 gelijkspel, vervolgens werd Ajax (toen winnaar Europa cup 2) met 2-0 verslagen. In Sittard werd het 1-3 voor Sparta en Volendam moest er op Spangen met 4-0 aan geloven. De teller van het Spartaanse talent Jules Ellerman stond na 5 wedstrijden op 7 doelpunten. xZuchtx……mooie, vervlogen tijden beste Spartanen.



31 jaar geleden.....

Het is niet met Sparta vergelijkbaar, want Den Haag speelde veel meer seizoenen in de eerste divisie, maar toch mag gezegd worden dat de Hagenezen eveneens een Eredivisiestartsyndroom hebben. De club uit de Hofstad won in 1977 (!) voor het laatste de eerste wedstrijd van de competitie op het hoogste niveau.




Historie
Sparta en De Haag troffen elkaar 35 keer eerder op Het Kasteel. Wij wonnen 19 keer, tien keer eindigde dit duel in een gelijkspel en zes keer wonnen de Hagenaars. De laatste ontmoeting was echter in het Zuiderpark. Op 17 maart 2007 won Sparta daar met 2-4, met onder andere twee doelpunten van Sjakie Polak.






Twee oud-Spartanen in beeld, na afloop van de wedstrijd in 2006, waarin Sparta behouden bleef voor de Eredivisie. Ricky als Hagenees in Sparta shirt, Stroeve als ex-Spartaan in ADO shirt.

Sparta

Sparta heeft een matige voorbereiding gehad. Niet dat dat werkelijk iets zegt over de start van de competitie. In Wiljan Vloet zijn laatste jaar als trainer van Sparta was de voorbereiding bijvoorbeeld prima, maar het begin van de competitie was één groot drama. Vloet wist in dat seizoen Sparta wel voor de Eredivisie te behouden en was een jaar later de man die ADO promotie bezorgde. Wetzel nam het stokje in Den Haag van Vloet over en Sparta is alweer met de derde trainer na Vloet bezig; Foeke Booy. En Booy heeft een aantal personele problemen bij deze seizoensopening.



Zoals bekend zijn Strootman, Promes, Knol, Adeleye en Van Gessel afwezig. N’Galula kan zich daar inmiddels bijvoegen, hij heeft last van de knie. Wilusz is een onzekerheid. Met name achterin wordt het puzzelen voor Booy. Of hij speelt met de achterhoede:

Vermes, Touzani, Jaggy, Wilusz (waarbij Jaggy vermoedelijk naar het centrum wordt gehaald en het een debuut in de Eredivisie zou zijn voor zowel Vermes als Wilusz). Als Wilusz echter niet fit genoeg is om te beginnen, komt Toet in beeld en dan wordt de achterhoede: Vermes, Touzani, Toet, Jaggy.



Doordat Touzani naar achteren schuift komt er een plek vrij op het middenveld. Die wordt ingevuld door Falkenburg. Zoals in de voorbereiding al duidelijk werd kunnen Slot en Rutjes in ieder geval op een basisplaats rekenen. Volgens de officiële presentatiegids van Sparta is Charles Dissels een middenvelder, maar wij rekenen hem toch maar gewoon als een aanvaller. En in die aanval kiest Booy voor het trio dat in de voorbereiding (tegen UD Almeria) het meest indruk maakte.



Vermoedelijke opstelling Sparta:

Wapenaar, Vermes, Touzani, Jaggy, Wilusz, Rutjes, Slot, Falkenburg, Dissels, Rose, Poepon




Den Haag

Den Haag had tot voor kort grote problemen. Een ingewikkelde geldleningsovereenkomst, een aflossing van fikse schulden hier en daar en vooral miljonair Mark van der Kallen zorgden ervoor dat ADO financieel weer gezond lijkt. Deze Van der Kallen zegt grote mogelijkheden te zien voor de ADO-toekomst, maar voor nu wordt Den Haag door vrijwel iedere voetballiefhebber als een grote kandidaat voor plek 16, dan wel 17 bestempeld. Niet zo gek, want ADO is weliswaar gepromoveerd, maar heeft vorig seizoen nooit serieus om het kampioenschap meegedaan. De club had dan ook een sportieve injectie nodig. Er zijn aardig wat nieuwelingen gehaald, maar ADO is ook een goede voetballer als Janmaat kwijtgeraakt. Of de selectie Eredivisiewaardig is zal nog moeten blijken, maar goed, dat geldt voor meerdere clubs uit het rechterrijtje.



Voor dit weekend mist de nieuwe trainer Wetzel in ieder geval Bosschaart, Hoogendorp, Milic en Verhoek. Meest opvallend is echter dat de nieuwe aanwinst Boy Waterman vrijwel zeker op de bank zal beginnen. ADO speelt in een 4-4-2 opstelling, waarbij Caracciolo en Soltani de meest vooruit geschoven mannen zijn.



Vermoedelijke opstelling ADO:

Zwinkels, Ammi, Horváth, Kum, Piqué, Cornelisse, Knopper, Kahya, Rankovic, Caracciolo, Soltani

31-08-2008, 04:51


Forza Sparta Ole Ole Ole!

31-08-2008, 12:20
Ik hoop dat sparta wint