Bekijk volle/desktop versie : 'Dienstplicht niet slecht voor integratie'



21-08-2008, 22:05



Het vervullen van de Turkse dienstplicht is geen belemmering voor de integratie van mannen met een Nederlands en Turks paspoort. Dat heeft minister Ella Vogelaar van Integratie gezegd op basis van onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De universiteit trekt de conclusie op basis van onderzoek onder 68 Turks-Nederlandse mannen en na gesprekken met Turkse organisaties in Nederland en met Turks-Nederlandse advocaten gespecialiseerd in de rechten rond nationaliteit.

Identiteit

Voor de meeste Turks-Nederlandse mannen betekent het behouden van de Turkse nationaliteit niet dat zij geen deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving, komt uit de studie naar voren. Wel beschouwen zij het Turkse paspoort als een onderdeel van hun identiteit. Turkije eist dat iedere man met een (dubbel) Turks paspoort de dienstplicht vervult. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de verplichte militaire dienst van achttien maanden voor Turks-Nederlandse mannen ongewenst.

Voorwaarde

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Turkse Nederlanders de dienstplicht als een begrijpelijke voorwaarde ziet voor het bezitten van een Turkse nationaliteit. Sommigen doen afstand van het Turkse paspoort om de dienstplicht te ontlopen. De Turkse overheid zegt daar onder voorwaarden akkoord mee te gaan. De meeste mannen kiezen echter voor het betalen van een afkoopsom van ruim 5500 euro met daaraan gekoppeld een korte dienstplicht van drie weken. Na deze basisopleiding zijn zij voor altijd reservist voor Turkije.

Bron

21-08-2008, 22:57


Ach waarom, Turkije is juist heel blij met al die reservisten op europees grondgebied. Je weet nooit toch......

22-08-2008, 08:35
Die vogelaar heeft wel meer plannen