Bekijk volle/desktop versie : Jaloersheid



06-08-2008, 19:59
--------------------------------------------------------------------------------

Jaloersheid.
Uit: "Broederschap in de islaam".
Door: "Muhammad Hoesain Ja'qub".

Jaloersheid is zoals een gif dat, net zoals het bloed, door de aders stroomt. Wanneer de moslim zijn geloof niet in praktijk brengt, zal deze jaloersheid - die elk mens in meerdere of mindere mate wel in zich heeft - de bovenhand behalen. En dat heeft nadelige gevolgen voor het hiernamaals. Allah zegt ons in de heilige Qur'an: "En zijn ziel spoorde hem aan om zijn broeder te vermoorden, waarop hij hem vermoordde, en zodoende behoorde hij tot verliezers." (QS5:30.) Hij was jaoers op zijn broeder en dat was de reden waarom hij hem vermoordde. De gemeenschappen die voor ons leefden, leden reeds aan deze ziekte. Iemand die jaloers is, wil dat de gunsten die een andere broeder gekregen heeft, van hem weggenomen worden.

Allah (Subhana wa Ta'ala) zegt ons in de Qur'an: "Of zijn zij misschien jaloers op de mensen, omwille van datgene wat Allah hen van Zijn gunsten gegeven heeft?" (QS4:54.)

En de Profeet (salla Allahu 'alayhi wa salaam) heeft gezegd: "De ziekte van de vorige gemeenschappen heeft jullie getroffen: jaloezie en wrok, en het is deze wrok die ervoor zorgt dat jullie geschoren worden. Ik zeg niet dat het de haren scheert, maar het scheert het geloof weg. Ik zweer het bij Degene in wiens handen mijn ziel zich bevindt, jullie zullen het paradijs niet betreden, totdat jullie geloven, en jullie zullen niet geloven, totdat jullie van elkaar houden. En moet ik jullie niet zeggen wat er voor zal zorgen dat deze liefde zich tussen jullie verspreidt? Verspreid de vredesgroet onderling." (Bukhari & Muslim.)

We moeten beseffen dat hetgene wat de broeders bezitten niet werkelijk van hen is maar dat het van Allah komt! En Allah weet best aan wie Hij zijn gunsten schenkt. Misschien heb jij iets gekregen maar heb jij de grenzen overschreden. En misschien geeft Hij aan anderen om te zien wie er dankbaar en wie er ondankbaar zal zijn voor de gunsten. Degene die jaloers is, zal zich altijd druk maken en zijn situatie steeds vergelijken met die van de andere dienaren van Allah. De gunsten die hij gekregen heeft zal hij zelfs niet merken! Hij zal nooit rust kennen en zijn geloof zal eronder lijden. Men kan de jaloersheid van iemand merken aan de manier waarop die persoon praat en hoe hij afstand begint te nemen. En dat gaat zo verder tot de band van broederschap verbroken is: enkel door jaloersheid!

Maar jaloersheid kan genezen worden en de remedie is:
- tevreden zijn met wat Allah je gegeven heeft,
- niet kijken naar wat andere mensen bezitten,
- aan Allah vragen om je te voorzien van het goede,
- en voor alle moslims het goede vragen.

En Allah (Subhana wa Ta'ala) weet het best.
Allah i samah Inscha'allah

06-08-2008, 21:28


Djazakillaah ghairan zuster,

heb je nog meer (van Muhammad husayn ya'qoob)?
mooi om te lezen, Alhamdoelillaah..

06-08-2008, 22:35

Citaat door umm-abdullah:
Djazakillaah ghairan zuster,

heb je nog meer (van Muhammad husayn ya'qoob)?
mooi om te lezen, Alhamdoelillaah..


Amien.
Ik plaats er morgen meer Inscha'allah.

allah i hawnek
elgair inscha'allah

06-08-2008, 22:53
Belangrijke Opmerking

Wat we jammer genoeg de laatste tijd steeds vaker zien op het net bij bepaalde nederlandstalige voor Islaamitisch doorgaande forums zijn de correspondenties, chat-gesprekken en maashaa-Allaah 'Broeder' en maashaa-Allaah 'Zuster' leuzen zowel door broeders als door zusters! Iets wat heel onschuldig lijkt maar o zo gevaarlijk kan zijn zoals de geleerden van de Islaam dit vermeld hebben. Ja, het klopt dat o.a. Shaych al-'Allaamah 'Abdoel-'Aziez ar-Raadjihie een fatwa heeft (zie sahab.net) waarin hij verduidelijkt dat er niets mis mee is als een vrouw meedoet op een forum en op het internet. Maar dit is beperkt tot het vragen, sturen van wetenschappelijke artikelen en doorgeven van kennis. Wat er echter op veel nederlandstalige forums gebeurt is dat een vrouw een artikel of een uitspraak plaatst en dat vervolgens een aantal broeders haar vleien door te zeggen: "Dazaakiellaahoe chairan zuster! Baarakallaahoe fiekie ja zuster!" en omgekeerd doen sommige zusters hetzelfde! En het kan zelfs zijn dat er hele (chat)gesprekken ontstaan onder het mom van het doorgeven van kennis en het leren van de dien, wallaahoel-moesta'aan. En dit is iets waarvan ik zeker ben dat het niemand van de lezers van dit forum is ontgaan, simpel weg omdat het een steeds grotere gewoonte begint te worden in kringen van zowel moslim mannen als moslim vrouwen. Als argumentatie tegen dit gevaarlijke verschijnsel gebruik ik de volgende fatawa van Shaych Mohammed ibn Saalih al-'Uthaymien rahiemehoellaah.

Hij werd gevraagd: "Wat zegt de Islaam over het corresponderen tussen (jonge) mannen en vrouwen, wetende dat deze correspondentie vrij is van losbandigheid, verliefdheid of seksuele begeerten?"

Hij antwoordde:

"Het is voor niemand toegestaan om te corresponderen met een vrouw met wie hij kan trouwen (al-Adjnabiejah), want hier berust vele fietnah (calamiteiten) in. Het kan zo zijn dat de correspondent denkt dat er geen fietnah plaats kan vinden. Toch is het zo dat de Satan hem/haar op deze gedachte laat totdat hij op haar valt of zij op hem valt. De profeet (salallaahoe 'alayhie was sallem) heeft degene die hoort over de aanwezigheid van de Dadjaal (?noogige leugenaar) bevolen om hem te ontwijken en vertelde dat een gelovig persoon hem ontmoet en hij hem met zijn fietnah mee probeert te sleuren totdat hij daarin slaagt. [Overgeleverd door Ahmed en Aboe Dawoed]. Het corresponderen tussen (jonge) mannen en vrouwen is dus gevaarlijk en gaat samen met een grote fietnah. Het is een verplichting om hierbij vandaan te blijven, zelfs wanneer het zo is (zoals de vraagsteller het voorlegde) dat er geen verliefdheid of seksuele begeerten aanwezig zijn. Wat betreft het corresponderen tussen mannen en mannen, en vrouwen en vrouwen daar is niets mis mee, behalve wanneer er sprake is van zaken die verboden zijn." Door Shaych Mohammed ibn Saalih al-'Othaymien

Vertaald door: Mohammed Chaalid Aboe 'Oebaydillaah (zie: http://www.selefiepublikaties.com)
Bron: Fatawa al-mar`toel-moslimah blz. 5

Allah i samah inscha'allah