Bekijk volle/desktop versie : Vooral vrouwen aan de tweede leg (speciaal voor atropos :) )



31-07-2008, 11:17

Citaat:
Vooral vrouwen gaan aan tweede leg
door Ines Jonker. donderdag 24 juli 2008 | 07:25

Tekstgrootte
De tweede leg staat voor menigeen gelijk aan de wat oudere man die er met een jonge blom vandoor gaat en daar kinderen mee krijgt.

Zie ook:
'Ik had er wel tien gewild'
Dat stereotype klopt niet. "Die combinatie komt relatief weinig voor. De meeste mensen die scheiden, treffen een nieuwe partner die een paar jaar in leeftijd verschilt", zegt onderzoeker Gijs Beets van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in Den Haag.

Beets refereert aan Europees onderzoek van het NIDI naar 'tweede nest ouderschap', dat binnenkort wordt gepubliceerd. Daaruit blijkt ook dat vrouwen vaker een tweede nest beginnen dan mannen. Beets: "Er zijn nogal wat vrouwen die op jonge leeftijd een kind krijgen, vervolgens scheiden, een nieuwe partner krijgen en daar een kind mee krijgen. Die mannen zijn er natuurlijk ook, maar die zijn meestal wat ouder als ze een tweede relatie krijgen."

Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar mensen die minstens twee kinderen hebben van verschillende partners. De cijfers: Nederland telt 142.000 vrouwen en 128.000 mannen met een tweede nest. Bij 30- tot 39-jarigen is het aantal vrouwen zelfs ruim twee keer zo hoog als het aantal mannen: 42.000 tegen 19.000.

Vrouwen wonen meestal met al hun kinderen bij elkaar in één huis, terwijl de oudste kinderen van de man meestal bij de ex-partner wonen. "Dat verklaart wellicht waarom men bij 'tweede nest' eerder aan mannen dan aan vrouwen denkt. Mannen hebben vaak letterlijk twee nesten", verklaart Beets.

Doordat moeders vaker met al hun kinderen bij elkaar wonen, hebben zij in het algemeen een veel beter contact met hun oudste kinderen dan de vader. "Er is een verstoorde relatie tussen vaders met een tweede nest en hun oudste kind." Logisch, vindt Beets.

"Als je biologische kinderen op verschillende plekken opgroeien, is de kans dat ze exact dezelfde opvoeding krijgen heel klein en dat kan tot problemen leiden."

Daar ligt volgens de demograaf een taak voor de overheid. "Kinderen van gescheiden ouders krijgen later veel meer problemen met relaties. Ze hechten zich minder makkelijk aan een partner en blijven vaker bewust kinderloos. Als Rouvoet (minister van Jeugd en Gezin, red.) roept dat er meer kinderen geboren moeten worden, vergeet hij dat een steeds grotere groep kinderen te maken krijgt met gescheiden ouders. Die beginnen zelf niet aan kinderen. Eigenlijk roept hij op tot meer harmonieuze gezinnen. Dan moet hij daar wat aan doen."
bron: http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/3461971/Vooral-vrouwen-gaan-aan-tweede-leg.ece