Bekijk volle/desktop versie : Jood uit democratische partij gezet vanwege steun aan oorlog tegen Irak



29-07-2008, 16:40
Senator Joe Lieberman krijgt het steeds moeilijker binnen het door Democraten geleide Senaat. Lieberman was in 2000 nog de Democratische vice-presidentskandidaat onder Al Gore, maar stapte anderhalf jaar geleden uit de partij na zware kritiek op zijn steun voor de Irak-oorlog.

Hij noemt zichzelf nog altijd "Onafhankelijk Democraat", maar de afgelopen maanden zocht hij steeds vaker het politieke midden op, iets wat de Democraten hem niet in dank afnemen.
Hij uit regelmatig kritiek op Barack Obama, en sprak zelfs zijn steun uit voor McCain.

Er gaan geruchten dat Lieberman vice-president voor McCain zou kunnen worden, iets wat Lieberman zelf ontkent. Steeds meer Democraten menen dat het tijd wordt ook de laatste banden met Lieberman te verbreken.

Gok
Officieel is Lieberman al geen Democraat meer. Hij werd in 2006 in de Democratische voorverkiezingen in zijn staat Connecticut verslagen door Ned Lamont, die Lieberman hard aanviel op zijn steun voor Bush en de oorlog in Irak. Na zijn verlies stapte hij uit de partij om als onafhankelijk kandidaat te proberen zijn senatorschap te behouden.

De gok slaagde: met de hulp van kiezers uit het midden van het politieke spectrum versloeg de gematigde Lieberman zowel Lamont als de Republikeinse kandidaat. De Democraten nodigden hem daarna uit om officieus lid te blijven van de partij, zodat zij de macht in de Senaat konden overnemen van de Republikeinen. Was Lieberman ongebonden gebleven of Republikein geworden, dan zou de partij van President Bush de macht hebben behouden.

Met de deal behield Lieberman zijn senioriteit (wat iemands macht in de Senaat bepaalt) en kreeg hij het voorzitterschap van de Homeland Security commissie.

Petitie
De afgelopen week kreeg het Democratisch leiderschap in de Senaat een petitie aangeboden waarin ze door ruim 43.000 mensen werden opgeroepen Lieberman zijn voorzitterschap te ontnemen.

De conservatieve columnist Robert Novak meent dat dat precies is wat de Democratische leiders zelf al van plan waren na de aanstaande verkiezingen. De Democraten verwachten enkele senaatszetels erbij te winnen, waardoor het compromis met Lieberman niet meer nodig is.