Bekijk volle/desktop versie : Gratis juridische hulp internetters



22-07-2008, 17:10
Gepubliceerd: 22 juli 2008 15:50 | Gewijzigd: 22 juli 2008 15:50
Door Olga van Ditzhuijzen
Rotterdam, 22 juli. Bloggers, reaguurders en hyvers: volgens de wet staan ze gelijk aan uitgevers en journalisten. Met dit verschil: een huisadvocaat die gespecialiseerd is in auteursrecht is voor de gewone internetgebruiker onbetaalbaar.In Amsterdam opent daarom in september een rechtswinkel de deuren die is gespecialiseerd in geschillen over technologie, media en communicatie. Op de zolder van advocatenkantoor SOLV gaan zes masterstudenten van de richting Informatierecht zich kosteloos buigen over vragen die internetgebruikers kunnen stellen per mail, telefoon of webcam. De onkosten van het kantoor worden mede gefinancierd door onder meer internetaanbieder XS4All.

The Clinic is een initiatief van het Amsterdamse advocatenkantoor SOLV advocaten, dat is gespecialiseerd in media- en informatierecht. Advocaat Christian Alberdingk Thijm merkte dat zijn kantoor steeds vaker werd benaderd door particulieren voor advies in uiteenlopende internetkwesties: van consumenten die in een webshop een verkeerd artikel hadden gekocht tot een vrouw wier ex-vriend uit wraak foto’s online zette. „Het is een neveneffect van internet dat de gebruikers te maken krijgen met nieuwe juridische kwesties”, aldus Alberdingk Thijm. Met de vraag van consumenten is het aantal studenten voor de master Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, waar Alberdingk Thijm aan verbonden is, explosief gestegen.

De geselecteerde studenten van The Clinic kunnen juridische praktijkervaring opdoen, terwijl op de website Clinic.nl een wiki-databank wordt aangelegd met antwoorden op veelgestelde vragen over het nog weinig ontgonnen rechtsgebied. De meeste rechtswinkels in Nederland kennen samenwerkingsverbanden met advocatenkantoren. Bedoeling is dat de studenten wekelijks overleggen met de advocaten van SOLV en advies in een eerste fase aanbieden.

Bron: nrc

23-07-2008, 15:28


XS4ALL is goed bezig!