Bekijk volle/desktop versie : Islamitisch begraven in NL nog probleem



14-01-2004, 20:45
Steeds meer gemeenten worstelen met de vraag hoe ze het best kunnen omgaan met islamitisch begraven. De islamitische gewoonten wijken namelijk sterk af van de Nederlandse.

Zo is het voor moslims belangrijk om binnen 24 uur na het overlijden te worden begraven. In Nederland schrijft de wet echter voor dat er minimaal 36 uur tussen het tijdstip van overlijden en de begrafenis moet liggen.

Een ander probleem is dat een islamitisch graf eeuwig dient te zijn. Dit betekent dat het niet mag worden geruimd. In Nederland is de bekostiging van grafrechten ingedeeld in periodes van bijvoorbeeld tien jaar. De eeuwigdurende grafrust is hierdoor niet gewaarborgd.

De problemen komen woensdag aan de orde tijdens een themadag in Den Bosch, waaraan adviseurs van begraafplaatsen, vertegenwoordigers van de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Islamitische Raad deelnemen.

Tot nu toe worden veel moslims met een buitenlandse herkomst in het land van herkomst begraven. Binding met de familie en verbondenheid met de grond aldaar spelen hierin een belangrijke rol. Wat ook meespeelt is dat een begrafenis in het land van herkomst de garantie geeft dat de islamitische voorschriften worden nagekomen.

In Nederland bestaan op diverse begraafplaatsen speciale afdelingen voor islamieten, bijvoorbeeld in Rotterdam. Er is in Nederland nog geen sprake van zelfstandige islamitische begraafplaatsen.

Ingaand op de wens om de begrafenis binnen 24 uur te laten plaatsvinden heeft de gemeente Rotterdam een zogenaamde bespoedigingsprocedure aangenomen. Mits een overlijdensakte is opgesteld, verlenen burgemeester en officier van justitie ontheffing van de termijn van 36 uur.<!-- bron --><br><font class=vsf><i>Bron: © ANP</i></font><!-- /bron -->

14-01-2004, 21:03


Nou, en?

In Osdorp is begraven in de richting Mekka geen probleem.

Scottie.

14-01-2004, 21:08
Nou ik ben Marokkaan en mijn lichaam behoort als Allah het wil in Marokko begraven te worden.

14-01-2004, 21:14

Citaat:
In Nederland bestaan op diverse begraafplaatsen speciale afdelingen voor islamieten, bijvoorbeeld in Rotterdam. Er is in Nederland nog geen sprake van zelfstandige islamitische begraafplaatsen.


Daar de grond hier zeer kostbaar is, in dit drukke landje, is een eeuwigdurend graf dus onmogelijk/onbetaalbaar. Kan gewoon niet dus.

14-01-2004, 22:51


Waarom is dit een k.utopmerking? Grond is hier te duur om eeuwige graven te houden. Daar zijn we te dichtbevolkt voor. En de aanwezige begraafplaatsen zijn genoeg. Gewoon om de 10, 15, 20, 30 jaar een graf huren, en daarna ruimen.

14-01-2004, 23:11
Lekker in eigen land droge zand ipv modder en bij je familie wij hebben een familie graf top kan je met 1 bezoek iedereen bezoeken en koran laten lezen hier worden graven/doden zelfs niet gerespecteerd kijk maar naar de joodse graven en kruizen die omver worden getrokken nee lekker allemaal terug naar je roots leuk voor de achterkleinkinderen als op vakantie gaan en hun overgrootvader zien in marokko....

14-01-2004, 23:12
te duur te duur alles is tegenwoordig geld twooojjjj