Bekijk volle/desktop versie : Rechtbank weert vijf moslims uit moskee



25-06-2008, 18:53
ROTTERDAM - Vijf Rotterdamse moslims mogen zich het komend half jaar niet meer vertonen in de Essalam Moskee, gebedshuis van de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam-Zuid. De Rotterdamse rechtbank heeft de vijf, die al jaren onenigheid hebben met het stichtingsbestuur van de moskee, vanmiddag een toegangsverbod opgelegd voor de duur van zes maanden.
VergrotingVergroting

Op het negeren van dat verbod volgt onmiddellijk een sanctie van 1.000 euro per overtreding, tot een maximum van 25.000 euro per persoon. De Essalam Moskee heeft weliswaar een openbare functie maar is een besloten gebouw, in eigendom van een particuliere stichting, constateert de rechtbank. De stichting is bevoegd bezoekers te weren die zich niet aan de huisregels houden: ‘Het bestuur is verantwoordelijk voor een waardig en gepast gebruik van de moskee.’

De vijf dissidenten, aangeduid als de groep-Ebraymi, hebben in de moskee met gebruikmaking van een microfoon actie gevoerd tegen het zittende bestuur. Dat feit is onomstreden. Het bestuur vat dit op als een ordeverstoring en acht deze strijdig met een waardig gebruik van de gebedsruimte.

Het bestuur heeft het volste recht dit te vinden en daarom Mohamed Ebraymi en de zijnen de verdere toegang tot de moskee te ontzeggen, aldus de rechtbank. De advocate van de groep-Ebraymi overweegt in beroep te gaan tegen het vonnis: ‘Dit komt toch een beetje onverwacht. Mijn cliënten kunnen nu niet meer bidden in hun eigen moskee.’

Het moskeeverbod voor de vijf staat volgens de Rotterdamse rechtbank niet op gespannen voet met de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting of de antidiscriminatiewet.

Ontmoedigend
De advocaat van het stichtingsbestuur vermoedt dat met dit vonnis de angel uit het verzet is gehaald: ‘Zouden deze vijf tegenstanders van het bestuur over zes maanden van voren af aan beginnen, dan kun je met dit vonnis in de hand heel snel een nieuw toegangsverbod instellen.’ Het vonnis zal volgens hem ook ontmoedigend werken op anderen die eventuele acties beramen tegen het huidige bestuur.

Zijdelings merkt de Rotterdamse rechtbank nog op dat er geen verplichting, statutaire of wettelijke bepaling is die het moskeebestuur dwingt openheid te geven over zijn financiële huishouding of over de samenstelling van zijn bestuur, zoals de groep-Ebraymi verlangt. Ebraymi en de zijnen verdenken het bestuur van financieel wanbeheer, mogelijks zelfs verduistering.

De Essalam Moskee, nu nog gevestigd in een voormalige showroom van een keukenbedrijf, zal op termijn naar een nieuwe megamoskee nabij de Kuip verhuizen. De bouw van die circa 5 miljoen euro kostende moskee, gefinancierd met oliedollars uit Dubai, is vijf jaar geleden begonnen en kampt intussen met enorme vertragingen.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1035139.ece/Rechtbank_weert_vijf_moslims_uit_moskee