Bekijk volle/desktop versie : China dwingt geblesseerden



23-06-2008, 07:43
SJANGHAI - Chinese sporters worden tot het uiterste gedwongen om over anderhalve maand bij de Spelen een topprestatie te leveren. Overheden, trainers en geldschieters halen zelfs geblesseerde atleten over om door te blijven sporten. Dat meldde de Amerikaanse krant New York Times vrijdag.
De druk op Chinese sporters was altijd al groot. Door de tweede plaats op de medaillespiegel tijdens de vorige Spelen in 2004 (in Athene) en het feit dat China bij deze editie gastland is, wordt de zucht naar prestaties nog groter. Het communistische land wil eindelijk aartsrivaal de Verenigde Staten verslaan. ,,Er is onvoorstelbaar veel werk, geld en spullen in de voorbereiding van onze sporters gestoken'', zegt Lu Yuanzhen, sportsocioloog aan de Zuid-Chinese Universiteit.

,,Als onze atleten niet aan de verwachtingen voldoen, zal ons hele land gezichtsverlies lijden.''

Het gevolg van deze druk wordt ondervonden door bijna alle Chinese atleten. Potentiële medaillewinnaars die al waren gestopt, zijn overgehaald hun training te hervatten. Zwangere sporters moesten zo kort mogelijk na hun bevalling weer verder met hun voorbereidingen voor de Spelen. Sporters met blessures werden overgehaald niet te gaan revalideren, maar door te trainen.
Voor veel Chinese atleten is het de standaardpraktijk om door te spelen bij een blessure, zegt de New York Times . ,,De atleten krijgen vaak weinig informatie over de aard van hun blessure'', zegt dokter Wang Yubin, van de afdeling sportblessures in het internationale ziekenhuis van Sjanghai. ,,Ze hebben ook niets te zeggen over de behandeling ervan. Dat beslissen de bestuursleden van de sportbonden.''

Over het reilen en zeilen van deze bonden, krijgt de buitenwereld vaak weinig te horen. Toch komen er sporadisch schrijnende gevallen naar buiten. Zo speelde tenisster Jheng Jie het afgelopen jaar ondanks een zware enkelblessure op zoveel mogelijk toernooien, om maar genoeg punten voor de wereldranglijst te behalen en zich zo te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Na haar uitschakeling op Roland Garos barstte ze in tranen uit en vertelde dat ze ondanks haar blessure moest spelen van haar coach. De vrouwelijke gewichtheffer Tang Gonghong ging ondanks een levensbedreigend hoge bloeddruk gewoon verder met haar training.

Netvlies
China's kampioen schoonspringen Hu Jia liep een losgelaten netvlies op bij een training, kort nadat hij in 2004 olympisch kampioen was geworden. Zijn vader haalde hem onmiddellijk over om te stoppen. Inmiddels is hij echter toch weer in training voor de Spelen in augustus. Uit een in 2000 gepubliceerd onderzoek bleek dat 24 procent van de Chinese schoonspringers beschadigde netvliezen heeft. Vooral aan het begin van de opleiding, blijken duikers geen bril te dragen, waar hun ogen onder lijden.

Alles staat of valt in de Chinese sportwereld met het behalen van prijzen. Er wordt daarom in het bijzonder geïnvesteerd in sporten waar Chinezen een grote kans maken om een prijs te winnen. Vanwege de eigen kwaliteiten, maar ook wegens het ontbreken van concurrentie uit andere landen. ,,De Chinezen gaan erg selectief te werk'', zegt een professor op de sportuniversiteit van Peking. ,,Zo doen ze extra hun best voor het trainen op nieuwe onderdelen, zodat ze direct records kunnen vestigen wanneer de onderdelen voor het eerst op de Spelen zijn.''

--------------------
Prestatiedrang
De prestatiedrang onder Chinese sporters stamt al uit de jaren tachtig, toen de centrale overheid talenten al op zesjarige leeftijd bij hun ouders vandaan ging halen. Maar liefst 2 procent van de miljoenen Chinese kinderen werd als veelbelovend aangemerkt. Zij werden in volledig bekostigde sportscholen geplaatst, waar voortdurende selectiewedstrijden werden gespeeld. Uiteindelijk blijven krijgen slechts 80.000 kinderen per leeftijdscategorie een plaats in provinciale sportteams. Van hen verwerft een klein deel daadwerkelijk echte roem en eer voor het vaderland, inclusief een mooi baantje aan het einde van hun carrière.

Gewichtsheffer Chen Xiaomin: ,,Als je niet wint, krijg je niks. Behalve de blessures. Geen diploma en geen baan.''

http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=116339