Bekijk volle/desktop versie : 'Liposuctie en borstvergrotingen populair in Marokko'



Pagina's : [1] 2

12-06-2008, 18:53
Marokko is hot bij Europeanen die een cosmetische ingreep willen laten doen. Het is goedkoper, veel Marokkaanse specialisten zijn in Europa opgeleid en het is meteen een beetje vakantie voor de patiënt. Ook in Marokko lijkt het taboe van cosmetische operaties af. Terwijl een verpleegster met een klem de huid omhooghoudt, zuigt dokter Mohammed Guessous vet weg, schroeit adertjes dicht en naait spieren vast. Hij trekt de huid tot over de oren strak. De overgebleven centimeters knipt hij af. Dan wordt het gezicht van mevrouw Lara met keurige steekjes weer vastgezet.

“Ik was altijd tegen cosmetische chirurgie”, zegt de 61-jarige Française. “Het is tenslotte natuurlijk dat mensen ouder worden.” Totdat zij een nieuwe partner kreeg. “Hij spoorde mij aan iets aan een litteken onder mijn oog te laten doen. Erover pratend bedacht ik dat ik ook mijn oogleden kon doen, en uiteindelijk kwam er de facelift bij.” De belangrijkste reden om naar Marokko te gaan, is het verschil in kosten. “In Europa was dit financieel onmogelijk geweest”, zegt een Française die voor een liposuctie komt. Voor de operatie, die in Marokko drieduizend euro kost, wordt in Europa vier- of vijfduizend euro neergeteld. Vanuit Nederland komen vooral mensen die hun wortels in Marokko hebben. “Ze profiteren van de zomervakantie in Marokko om meteen hun neus te laten doen”, zegt plastisch chirurg Salaheddine Slaoui.

Was cosmetische chirurgie vroeger een zaak van de welgestelden, tegenwoordig stapt ook de middenklasse makkelijker naar de plastisch chirurg. “De maatschappij evolueert”, zegt dermatoloog Bourra, voorzitter van vereniging Dermastic voor cosmetische dermatologie. “In de sloppenwijken hebben ze dezelfde satellietzenders als elders.” De motieven voor cosmetische ingrepen zijn uiteenlopend. “Het hoort bij mijn nieuwe leven na mijn scheiding”, zegt mevrouw Lara. De Amsterdamse Mouna Jabrane (43) onderging een liposuctie in Casablanca ‘om me jong, energiek en vrouwelijk te blijven voelen’. “Ik wil dat alles er netjes uitziet, ook mijn buik.” Een Casablancaanse computerdeskundige liet haar neus opereren ‘voor mijn werk’. Financieel specialist Redouan Sedki overweegt een haartransplantatie. “Onze kinderen zijn 6 en 12. Nu ik met pensioen ga, komen er vragen. Pensioen en ouderdom worden geassocieerd met de dood. Een jong uiterlijk met voldoende hoofdhaar draagt bij aan de sfeer van veiligheid en geborgenheid: papa zal er altijd voor ze zijn.” Mannen vormen 10 à 20 procent van hun clientèle, schatten de artsen, aldus Metronieuws.nl.

Het taboe lijkt van het verschijnsel cosmetische chirurgie af. “We zijn de schaamte voorbij”, zegt dermatoloog Ahmed Bourra. “Patiënten komen soms met de hele familie.” Bezwaren van islamitische geleerden dat het ingrijpen in de goddelijke schepping zondig zou zijn, wuiven artsen en patiënten weg. “God heeft ons kennis gegeven om te gebruiken”, zegt een anesthesist. “Wij gebruiken die om mensen een beetje gelukkiger te maken.” Dokter Slaoui noemt cosmetische chirurgie ‘het geestelijke en het lichamelijke beeld verenigen’. “Wij lossen eigenlijk psychische problemen op een fysieke manier op. Artsen moeten goed naar de werkelijke motivatie vragen. Je borsten vergroten om je man terug te winnen, heeft geen zin.”
Veel mensen zijn in eerste instantie huiverig om cosmetische ingrepen in het buitenland te laten doen. Mond-tot-mondreclame doet dan wonderen. “Mijn zus in Casablanca overtuigde mij om naar dokter Guessous te gaan”, zegt Mouna Jabrane. “Hij had bij haar man al een geslaagde ooroperatie gedaan.” Er gaat wel eens iets mis. Tegen dokter Bourra loopt momenteel een rechtszaak, omdat een meisje in zijn spreekkamer overleed – volgens haar familie tijdens een liposuctie, volgens Bourra omdat zij het gebruik van bepaalde medicijnen had verzwegen tegenover de anesthesist en toen de narcose niet overleefde. “Maar over het algemeen is het hier veiliger dan in Europa, waar allerlei schandalen rond esthetische ingrepen de ronde doen”, zeggen artsen en patiënten. “De patiënt moet zich goed informeren, naar diploma’s vragen en kijken welke specialisaties de arts heeft”, zegt Guessous. Dat is een van de redenen waarom de artsen tegen het bemiddelen door reisbureaus zijn, zoals in Tunesië veel gebeurt. “Een patiënt moet zelf zijn arts kunnen kiezen”, zegt Bourra. “Anders gaat de medische zorg in de uitverkoop.”

Een week later maakt mevrouw Lara haar eerste uitstapje na de operatie, met grote zonnebril op en shawl om het hoofd. Hoewel de huid nog gezwollen en rond de oogleden blauw en rood is, zijn de eerste trekken van haar nieuwe profiel al te zien. Zij is tevreden over het resultaat. Haar vriend eveneens. “Een vrouw moet mooi zijn.”

Volgens Salaheddine Slaoui, voorzitter van de Marok­kaanse Vereniging van Plastische Reparatieve en Esthetische Chirurgie, worden in Marokko dagelijks vijftig à zestig cosmetische ingrepen verricht. Vorig jaar lieten ongeveer 300 patiënten uit het buitenland een cosmetische operatie uitvoeren in Marokko. De meesten komen uit Frankrijk en Spanje. Guessous schat dat 30 à 40 procent van zijn clientèle van buiten komt. De laatste jaren stijgt het aantal volgens de artsen ‘exponen­tieel’. De populairste operaties zijn borstvergrotingen, neuscorrecties, liposuctie en –sculpture. Ook komen mensen naar Marokko voor cosmetische dermatologie, zoals peelings, botoxbehandelingen, lippen opspuiten en haarimplantaten. De meeste cosmetisch chirurgen en dermato­logen opereren in Casablanca en Rabat. Met assistentie van een reisbureau bieden zij buitenlandse patiënten vaak een totaalpakket aan waarin ook vervoer en hotelovernachtingen zijn inbegrepen. “Ik heb ook wel eens een patiënte gehad met een echtgenoot die van vissen hield”, zegt Guessous. “Of we niet een tripje konden organiseren om te vissen in de Atlantische Oceaan. Dat doen we dan.”

http://nieuws.marokko.nl/index.php?nav=nieuws&nid=10795

12-06-2008, 19:10


in marokko ook al kan niet gekker worden

12-06-2008, 19:46
harammmmmmmmmmmmmmmmm

12-06-2008, 19:58
vreemd joh, het kan niet nog vreemder worden.

12-06-2008, 19:59


Face it, je bent gewoon mislukt.

12-06-2008, 20:03
Haram? Het is de plicht van de vrouw om aantrekkelijk te zijn voor haar echtgenoot?

12-06-2008, 20:11
ewa wat moet ik zeggen.. Die saoudiers zijn nu ook zooooveel penthouses aan het bouwen in Marokko, omdat toevallig ZIJ (de marokkaanse vrouwen) de grootste bitches zijn in de hele arabische wereld. Dus ja.. Volgens vele wordt marokko vrijer, maar dat pakt dus altijd uit in dit soort taferelen. Laatst hoorde ik ook dat daar het maagdenvlies er weer op wordt gezet.... Nou nou.. waar gaan we heen met die identiteitvervalsingen.

12-06-2008, 20:13

Citaat door Uccen:
Haram? Het is de plicht van de vrouw om aantrekkelijk te zijn voor haar echtgenoot?




12-06-2008, 20:29

Citaat door Uccen:
Haram? Het is de plicht van de vrouw om aantrekkelijk te zijn voor haar echtgenoot?



Dit is wel de domste antwoord die je kan geven..

Als je een liposuctie of een borstvergroting ondergaat, ziet de buitenwereld het ook..

Zeg alhamdoellilah met wat je van Allah hebt gekregen.. En een man hoort tevreden te zijn over zijn vrouw, anders moest je niet gaan trouwen..

12-06-2008, 20:31
ach ja als hommos in marokko kunnen trouwen dan is dit niks vergeleken met dat. marokko gaat richting de afgrond. haram kennen ze niet meer. varkensslachthuizen ook nog dus ja hoe islamitisch is marokko eingelijk. ze beginnen christelijke trekjes te krijgen ook door die pedofielen. dus hoezo marokko niet westers.islam is ver te zoeken in marokko.

12-06-2008, 20:39
Ik let wel op of mijn vriendinnetje grotere borsten krijgt na de vakantie




























Als het niet zo is, terug naar marokko.

12-06-2008, 20:42

Citaat door Youssef_L:
Ik let wel op of mijn vriendinnetje grotere borsten krijgt na de vakantie





Als het niet zo is, terug naar marokko.



Had Selaila niet deze week een reis geprikt naar Casablanca??

12-06-2008, 20:49



Citaat door RENTMEESTER:
Had Selaila niet deze week een reis geprikt naar Casablanca??


Als ze terugkomt moet je me waarschuwen. I wanna rate her first

Aan die nijlpaarden-lichaam van haar zal ze genoeg vet doneren aan 20 annorexia-patienten.

12-06-2008, 21:31
Tfoe gawem, vieze hoeren bah bah.

12-06-2008, 22:43
zou bedriegde blootlegden zijn opengesteld, nou gekoorzaak van?!O gemene affaire,'Liposuctie en borstvergrotingen is verboden!Gij verheugt chirugen niet verandering op staat over vergroten en veranderen,dat onmenselijk noemt sekte als joods/holocaust fijnspelling.U weet het waarom die chirugen bestreedt zich misbruiken over groot problematiek zelfverzekerde gespijten?!Dit is waarschuwing in marokko doorgeven.Wees en angst!

Pagina's : [1] 2