Bekijk volle/desktop versie : Islamitische cultuur: de verborgen bijdragen!



06-01-2004, 12:38

Citaat door Saima14:
"En Hij heeft jullie alles wat zich van Hem in de hemelen en op aarde bevindt ter beschikking gesteld.
Voorwaar, dat zijn toch duidelijke tekenen voor degenen die nadenken."

de heilige Qur'aan, 45:13
--------------------------------------------------------------------------------
Inleiding

De meeste West-Europese intellectuelen hebben erg veel moeite (gehad) met de bedenking dat de islamitische cultuur misschien wel eens meer heeft bijgedragen aan de ontwikkelingen in Europa dan men wil aannemen. De Islaam heeft met name de weg vrijgemaakt voor de Renaissance in Europa en hoewel de islamitische wereld in onze tijd altijd beschouwd wordt als een op zichzelf staand iets, iets "Oosters" en dus apart van Europa, het "Westen", was dat nog niet zo lang geleden heel anders. Westerse historici hebben op verschillende vlakken zoals kunst en wetenschappen en met name op het gebied van de geneeskunde de islamitische bijdragen ontkend. In het meest gunstige geval vertellen ze dat de moslims de Griekse traditie van de leergierigheid levend hebben gehouden en dat vervolgens hebben overgedragen aan Europa. De realiteit laat echter zien dat de moslims veel meer gedaan hebben dan alleen maar teksten uit het Grieks vertalen: moslimintellectuelen hielden zich bezig met kritische analyses, correcties en substantiële aanvullingen en uitbreidingen van de Griekse wetenschappen en filosofie. Europa is de islamitische beschavingen heel wat verschuldigd op het gebied van wetenschappen en met name als het gaat om de wetenschappelijke houding van "meten is weten" die door de moslims ontwikkeld werd. De Grieken waren met name bezig met systematiseren, generaliseren en theoretiseren, terwijl de moslims nieuwe methoden ontwikkelden die gebruikt werden voor onderzoek, experimenten, waarnemingen en nieuwe ontwikkelingen. Dat alles vormt de basis van de wetenschappelijke methodieken zoals die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

Hoe kunnen we dit aantonen en waarom zijn we ons er in Europa zo weinig van bewust? Heeft u dit ooit op school geleerd? Montgomery Watt, een toonaangevende oriëntalist, heeft ooit gezegd :"Het succes van de Islaam was en is een doorn in het oog van Europa dat daarom alles in werking heeft gesteld om het te verbergen. Europa heeft alles in het werk gesteld om zijn afhankelijkheid van de Griekse en Romeinse erfenissen te onderstrepen."

Waarom is Europa zo druk bezig (geweest) om de Islaam weg te moffelen en de invloed ervan uit te wissen of te ontkennen? Het antwoord zou te maken kunnen hebben met het feit dat Europa heel erg actief is geweest met aantonen dat de moslims barbaars en achterlijk zijn en dan zou het natuurlijk schaamtevol zijn om dan vervolgens toe te moeten geven dat we zelf zo geciviliseerd en gehumaniseerd geworden zijn als gevolg van de verworvenheden van diezelfde moslims ... Een vooraanstaande geleerde van de Harvard Universiteit, George Sarton, heeft diepgaand onderzoek gedaan naar de wortels van de intellectuele ontwikkelingen in Europa en heeft daarbij onomstotelijk bewezen dat die teruggaan op de Arabische tradities. Hij bekritiseerde daarbij degenen die beweren dat de Arabieren niets anders zouden zijn dan ijverige na-apers en dat zo'n uitspraak erger was dan een leugen. Hij schreef onder andere:"De waardevolste, meest originele en meest invloedrijke boekwerken die we vandaag hebben zijn in het Arabisch geschreven. Vanaf het midden van de 8ste eeuw tot het einde van de 11de eeuw was Arabisch de wetenschappelijke taal, de taal waarin de voortgang van de mensheid werd vastgelegd. In die tijd studeerde iedereen die op de hoogte wilde blijven en goed geïnformeerd wilde zijn de Arabische taal."

De christelijke beschaving was in wezen Europees, terwijl de islamitische daarentegen Europees, Aziatisch en Afrikaans was en dus de eerste universele beschaving. De manier waarop men vanuit de islamitische wereld naar Europa keek kan men tot in de fijnste details lezen in oude manuscripten en dagboeken die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. Europa werd beschreven als een ver verwijderde en onontdekte wildernis, bevolkt door wilde stammen met smerige, nare gewoonten met een laag cultureel niveau die weinig of niets waardevols te bieden hadden. In de Middeleeuwen was Europa gewoon een stuk minder goed ontwikkeld dan de islamitische wereld en ook op het gebied van morele en materiële welvaart stond het nergens. De periode gedurende de welke Europa afgesneden was van alle vormen van kennis en ontwikkeling staat bekend als de "donkere tijden". Terwijl Europa was ondergedompeld in een pikzwarte duisternis van onwetendheid brandde de felle fakkel van kennis vergaren in de islamitische wereld dankzij de inspanningen van de toenmalige geleerden.

De moslims worden wereldwijd gezien als de dragers van de toorts van cultuur en beschaving. Het kan makkelijk aangetoond worden dat er zeer veel kennis via Spanje in Europa is terechtgekomen en de invloed van de Arabische taal en cultuur op bijvoorbeeld het Nederlands is nog steeds zeer goed merkbaar. Een paar voorbeelden: algebra (al Jabbr), zenith, nadir, elixir, alcohol, alchemie, alkalisch, aorta (van "avarta&quot, admiraal, tarief, safraan, cijfer (van sifr), azimuth, suiker, enz., enz.

De vooroordelen van het Westen hebben er niet alleen voor gezorgd dat de bijdragen van de moslims ontkend worden, maar heeft ook een anti-islamitische hetze ontketend die geleid heeft tot het verbasteren van namen om hun Arabische herkomst te verdoezelen.

Vertaald uit het Engels door broeder Muhammad-Taariq.

Oorspronkelijke titel: Islamic Civilisation: The Hidden Contribution by Aftab Malik
.

06-01-2004, 12:42


Je hebt volkomen gelijk Saima. Alleen jammer dat de tijd ergens is blijven staan een paar honderd jaar geleden voor de moslims.

06-01-2004, 12:59
Ons verleden heeft inderdaad veel gebracht aan het westen en hoe het er nu uitziet. Sociale instellingen en zekerheden. Ziekenhuizen en heel veel wetenschap op het gebied van de geneeskunde . Al Qanun is een goed voorbeeld van een bekend anatomisch boek. Verder veel over sterrenkunde en allerlei andere winskundige en naturrkundige wetenschappen. Veel poezie en dichtkunst.

06-01-2004, 13:09

Citaat:
Origineel gepost door DonAgewan


Veel poezie en dichtkunst.

En het verschil is? Oftewel 1+1=3?

06-01-2004, 13:10



Citaat:
Origineel gepost door DonAgewan
Ons verleden heeft inderdaad veel gebracht aan het westen en hoe het er nu uitziet. Sociale instellingen en zekerheden. Ziekenhuizen en heel veel wetenschap op het gebied van de geneeskunde . Al Qanun is een goed voorbeeld van een bekend anatomisch boek. Verder veel over sterrenkunde en allerlei andere winskundige en naturrkundige wetenschappen. Veel poezie en dichtkunst.
Maar dat is nou juist 1 van de weinig mooie dingen aan deze wereld. Dat al die verschillende culturen elkaar zo mooi kunnen aanvullen en elkaar ook veel moois en goeds te bieden hebben en van tijd tot tijd iedereen wat van elkaar kan leren.

Het is aan de mens om er open voor te staan of om hardnekkig doof en blind te blijven voor alles wat afwijkt van zijn paplepel.

06-01-2004, 13:12

Citaat:
Origineel gepost door KING_ZITA
En het verschil is? Oftewel 1+1=3?
bij poëzie heb je een album nodig waarin je lieve plaatjes plakt van bloemetjes en konijntjes en bij dichtkunst is dat niet verplicht (mag wel).

06-01-2004, 13:34
Zoals Jupiter al zei, de ontwikkeling is al 1000 jaar stil blijven staan in de islamitische wereld. De oorzaak daarvan is het istitutionaliseren van diverse geloofsdogma's.

Verder hebben de meeste wetenschappers gelijk, veel van de wetenschap uit de islamitische wereld is een voortborduren op oude wetenschap van de Grieken en die weer vanuit de Babylonische wereld.

Aan de moderne wetenschap is nooit meer iets bijgedragen uit islamitische landen. Zolang de islam met dit navelstaren doorgaat, waarbij het verleden verheerlijkt wordt, zal er nooit vooruitgang komen.

06-01-2004, 13:42

Citaat:
Origineel gepost door an3sdej


Aan de moderne wetenschap is nooit meer iets bijgedragen uit islamitische landen. Zolang de islam met dit navelstaren doorgaat, waarbij het verleden verheerlijkt wordt, zal er nooit vooruitgang komen.
Zoals ik al eerder in een ander topic zei: ooit zal er een meteoriet op de aarde afstormen en raad eens wie misschien in staat is om een ramp te voorkomen: jawel de aartsvijand van sommigen hier.

(en degene die echt dachten dat het Bangladesh was: die zijn als goede 2e geindigd).