Diam0nd_Lady
08-06-2008, 16:43
Bedacht door uitvinder Rien Kouters uit Oud Gastel en bereid met melk van paarden 'van 't Groeske' uit Castelré.
Een briljante vinding, volgens Kouters. Want paardenmelk, verwerkt in brood, smaakt niet naar paardenmelk en toch heeft het dezelfde positieve effecten op de gezondheid. Kouters en paardenmelker Dina Backx uit Castelré waken er wel voor medische waarden toe te kennen aan paardenmelk, want voor je het weet sleept de Voedsel en Waren Autoriteit je voor de rechter.
Er zijn al veel producten bereid van paardenmelk te koop: van badcrèmes tot likeur. De melk zelf is vers nog best te drinken, volgens kenners, maar vanwege de geringe afzet wordt het veelvuldig ingevroren zodat het langer bewaard kan worden. En dan verliest het aan smaak, om het voorzichtig te zeggen. Toch verbetert het de stoelgang, volgens de overlevering, en helpt het bij kwalen en overgevoeligheden als psoriasis en mygraine.
Backx en Kouters ontmoetten elkaar eind 2006 bij het evenement 'Spelenderwijs ondernemen' van de Rabobank. Backx wilde weten hoe ze haar product het best kon vermarkten. Kouters meldde zich diezelfde dag nog met zijn idee: paardenmelkbrood.
Backx heeft het patent op de vinding. Kouters heeft daarvoor een 'klein bedrag' ontvangen. Inmiddels hebben ze ongeveer 20.000 euro besteed aan onderzoeken naar de positieve effecten van paardenmelkbrood op de gezondheid. Een onderzoeksbureau heeft al aangetoond dat er na verhitting paardenmelksporen achterblijven in brood - wat enkele duizenden euro's moest kosten - en TNO wil ook best onderzoeken of het de gezondheid ten goede komt, maar dan moet er nog twee ton bij.
De hele sector leeft érg mee, volgens Dina Backx. "Vooral mentaal", zegt ze, zonder een spoor van ironie of cynisme. Geld hebben ze nog niet overgemaakt, de 47 andere leden van de Samenwerkende Paardenmelkerijen in Nederland en Vlaanderen. Toch doet ze het allemaal voor de hele sector. Alle paardenmelkerijen mogen er beter van worden, als het aan haar ligt. "We worden er niet stinkend rijk van, maar ik hoop wel dat we een stevige bodem onder het voortbestaan van de hele sector kunnen leggen."
De eerste proefbroden zijn gebakken door bakker Ton van Hees uit Oud Gastel. De definitieve broden voor de Jumbo komen uit een bakkerij in Nieuwkuijk.
Het komt in de kleuren wit en bruin en als kadetjes op de markt. Het wordt wat duurder dan 'gewoon' brood, maar paardenmelk kost dan ook acht euro per liter. Paarden melken is dan ook aanzienlijk arbeidsintensiever dan het melken van koeien
Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/3035450/Nieuwe-vinding-broodjes-met-paardenmelk.ece
Een briljante vinding, volgens Kouters. Want paardenmelk, verwerkt in brood, smaakt niet naar paardenmelk en toch heeft het dezelfde positieve effecten op de gezondheid. Kouters en paardenmelker Dina Backx uit Castelré waken er wel voor medische waarden toe te kennen aan paardenmelk, want voor je het weet sleept de Voedsel en Waren Autoriteit je voor de rechter.
Er zijn al veel producten bereid van paardenmelk te koop: van badcrèmes tot likeur. De melk zelf is vers nog best te drinken, volgens kenners, maar vanwege de geringe afzet wordt het veelvuldig ingevroren zodat het langer bewaard kan worden. En dan verliest het aan smaak, om het voorzichtig te zeggen. Toch verbetert het de stoelgang, volgens de overlevering, en helpt het bij kwalen en overgevoeligheden als psoriasis en mygraine.
Backx en Kouters ontmoetten elkaar eind 2006 bij het evenement 'Spelenderwijs ondernemen' van de Rabobank. Backx wilde weten hoe ze haar product het best kon vermarkten. Kouters meldde zich diezelfde dag nog met zijn idee: paardenmelkbrood.
Backx heeft het patent op de vinding. Kouters heeft daarvoor een 'klein bedrag' ontvangen. Inmiddels hebben ze ongeveer 20.000 euro besteed aan onderzoeken naar de positieve effecten van paardenmelkbrood op de gezondheid. Een onderzoeksbureau heeft al aangetoond dat er na verhitting paardenmelksporen achterblijven in brood - wat enkele duizenden euro's moest kosten - en TNO wil ook best onderzoeken of het de gezondheid ten goede komt, maar dan moet er nog twee ton bij.
De hele sector leeft érg mee, volgens Dina Backx. "Vooral mentaal", zegt ze, zonder een spoor van ironie of cynisme. Geld hebben ze nog niet overgemaakt, de 47 andere leden van de Samenwerkende Paardenmelkerijen in Nederland en Vlaanderen. Toch doet ze het allemaal voor de hele sector. Alle paardenmelkerijen mogen er beter van worden, als het aan haar ligt. "We worden er niet stinkend rijk van, maar ik hoop wel dat we een stevige bodem onder het voortbestaan van de hele sector kunnen leggen."
De eerste proefbroden zijn gebakken door bakker Ton van Hees uit Oud Gastel. De definitieve broden voor de Jumbo komen uit een bakkerij in Nieuwkuijk.
Het komt in de kleuren wit en bruin en als kadetjes op de markt. Het wordt wat duurder dan 'gewoon' brood, maar paardenmelk kost dan ook acht euro per liter. Paarden melken is dan ook aanzienlijk arbeidsintensiever dan het melken van koeien
Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/3035450/Nieuwe-vinding-broodjes-met-paardenmelk.ece