Bekijk volle/desktop versie : Tweede wederopbouwgolf Rotterdam



05-06-2008, 09:40

Citaat:
Door MARCEL POTTERS EN EDWIN CORNELISSE
ROTTERDAM - Het centrum van Rotterdam staat aan de vooravond van een ‘tweede wederopbouwgolf’. De binnenstad ondergaat de komende jaren een ware metamorfose, waarbij het stadshart wordt omgetoverd tot een bruisend gebied waar het 24 uur per dag goed toeven is, zo wil het vandaag gepresenteerde Binnenstadsplan van de gemeente Rotterdam.
,,Het centrum moet hét visitekaartje en het podium worden waarop een groot deel van de stedelijke economie zich afspeelt,’’ stelt wethouder Karakus (PvdA, wonen en ruimtelijke ordening).

De auto is niet meer heilig in de binnenstad, zo blijkt uit het plan. Voetgangers krijgen daarentegen alle ruimte en bij verkeerslichten prioriteit. ,,In het hart van de binnenstad is de voetganger de dominante verkeersstroom, en niet de auto,’’ zo wordt vastgesteld.

Het centrum blijft weliswaar bereikbaar voor autoverkeer, maar er wordt alles aan gedaan om automobilisten al bij de rand van dit gebied uit de wagen te krijgen. In vijf zogenoemde ‘park en walk-garages’ kunnen bezoekers hun voertuig stallen. In de rest van de binnenstad zijn de parkeerplaatsen grotendeels bestemd voor bewoners en werknemers.

Bovendien wordt gestreefd naar een vermindering van het ‘straatparkeren’. Wie tóch met de wagen de het centrum in wil, zal merken dat de routes minder op autoverkeer zijn afgestemd dan nu het geval is.

Vlakbij de snelwegen kan ook worden geparkeerd in één van de zes ‘park en rides’, goed voor 18.000 plekken. Vanaf die punten kan met het openaar vervoer naar de binnenstad worden gereisd. Nagenoeg alle bestemmingen in het centrum bevinden zich op vijf minuten loopafstand van een halte.

Belangrijk onderdeel van het Binnenstadsplan is de bouw van vijfduizend woningen, waarmee voor 2015 wordt begonnen. ,,Dat is een toevoeging van bijna dertig procent aan de woningvoorraad,’’ meldt Karakus.

De komst van zo’n tienduizend nieuwe ‘centrumbewoners’ staat niet op zich. Het stadshart moet veel intensiever gebruikt gaan worden, inclusief de oevers van de Nieuwe Maas en de Rotte. De Boompjes zou kunnen veranderen in een ‘groene promenade’ en langs de Rotte wordt een recreatieve route gedacht.

Met het Binnenstadsplan hoopt Karakus ook potentiële investeerders in het centrum over de streep te trekken. ,,Op dit moment is ongeveer anderhalf miljoen vierkante meter aan nieuw en hernieuwd vastgoed in voorbereiding. Dat is grofweg 3,5 miljard euro aan mogelijke particuliere investeringen.’’

Shoppen kan in de toekomst onder andere in het oude postkantoor aan de Coolsingel, dat wordt verbouwd tot een luxe winkelwalhalla.
Weg auto's!! Beter voor het milieu, ga maar lekker op de fiets, luizakken!!


bron....

05-06-2008, 09:43


Dat oude postkantoor dat is toch dat gebouw waar ze nog van die mooie ouderwetse open liften hebben? Ik weet niet hoe dat heet maar het zijn van die liften die continue blijven bewegen van boven naar beneden in een heel rustig tempo.

Dat is zeldzaam. Hopen dat ze die liften toch echt laten wat ze zijn in het zoveelste winkelwalhalla.

05-06-2008, 10:07

Citaat door David:
Doodzonde dat ze dat prachtige Centraal Station gesloopt hebben.



Geen idee. Ik kom nooit in Rotterdam..

10-06-2008, 17:02
prachtig dat ze CS hebben gesloopt!
David, waarom ga je vreemd

10-06-2008, 17:34



Citaat door Anne33:
Dat oude postkantoor dat is toch dat gebouw waar ze nog van die mooie ouderwetse open liften hebben? Ik weet niet hoe dat heet maar het zijn van die liften die continue blijven bewegen van boven naar beneden in een heel rustig tempo.

Dat is zeldzaam. Hopen dat ze die liften toch echt laten wat ze zijn in het zoveelste winkelwalhalla.


Paternoster liften.