Bekijk volle/desktop versie : Eerst Irak, toen Libië: Amerika weet van geen ophouden



04-01-2004, 12:46
Libië wil snelle opheffing sancties Verenigde Staten
AP, AFP


NEW YORK/WENEN - Libië wil dat de Verenigde Staten snel de sancties tegen dat land opheffen. Het wil beloond worden voor het toestaan van nucleaire inspecties en het afschaffen van zijn niet-conventionele wapenprogramma.


Gebeurt dat niet voor 12 mei, dan betaalt Libië geen schadevergoeding aan de nabestaanden van de aanslag op het vliegtuig boven het Schotse Lockerbie. Dat heeft premier Shukri Ghanim gisteren gezegd in The New York Times.


De Libische leider Kadhafi besloot half december tot het toestaan van inspecties en het afschaffen van het non-conventionele wapenprogramma. Ghanim liet in de krant doorschemeren dat Libië financiële compensatie verwacht voor het afbouwen van het kernwapenprogramma.

In september werd afgesproken dat Libië de families van 270 slachtoffers van de vliegramp boven Lockerbie ieder alvast vier miljoen dollar smartengeld betaalt. De Verenigde Naties trokken daarop sancties in. In de afspraak was opgenomen dat Libië de resterende zes miljoen per nabestaande niet zou uitkeren als de VS acht maanden na de ondertekening van de overeenkomst van september de sancties niet zouden opheffen.

Het opheffen van de sancties maakt het voor Amerikaanse oliemaatschappijen mogelijk dit voorjaar al naar Libië terug te keren. Daarnaast zou een miljard dollar aan bevroren tegoeden vrijkomen. Volgens de premier wil Libië alle nucleaire, chemische en biologische wapens zo snel mogelijk ontmantelen, zodat de Amerikaanse president Bush het Congres kan meedelen dat Libië goed meewerkt.

De inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) hebben 'volledige medewerking' gehad bij hun onderzoek naar het Libische non-conventionele wapenprogramma. Dat zei de woordvoerder van het IAEA. De inspecteurs hebben negen van de tien Libische plaatsen bezocht waar gewerkt werd aan zo'n wapenprogramma.

De inspecteurs hebben echter nog niet kunnen concluderen dat Libië zijn programma helemaal heeft opgegeven, aldus het IAEA, dat een Amerikaans voorstel om zelf teams te sturen, gisteren afwees.

04-01-2004, 13:10



Citaat:
Origineel gepost door goddeloos
En Iran en Noord-Korea staan ook al te dringen om hun nucleaire installaties te laten inspecteren door de VN c.q. de Amerikanen.

Nou, komt het misschien allemaal toch nog goed in de wereld...
Het kwam je in je godvergeten bot stel hersens zeker niet op om israel te noemen in dat rijtje? Hoe zit het met de VS zelf? Dipshit.

Zita.

04-01-2004, 16:30

Citaat:
Origineel gepost door goddeloos
Ja maar dàt zijn de 'good-guys'!
Waarvoor vriendelijk wordt bedankt voor de bewezen diensten...met als geschenk een mooi dekbedovertrek voor de nabestaanden en een gratis enkeltje in een vrachtvliegtuig.

Of zoals iemand ooit eens zong; return to sender, address unknown



MELILLENSE

04-01-2004, 16:41

Citaat:
Origineel gepost door MELILLENSE
Waarvoor vriendelijk wordt bedankt voor de bewezen diensten...met als geschenk een mooi dekbedovertrek voor de nabestaanden en een gratis enkeltje in een vrachtvliegtuig.

Of zoals iemand ooit eens zong; [B]return to sender, address unknown



MELILLENSE [/B]

04-01-2004, 18:50


ik vind dat Bush ziek is

04-01-2004, 23:46