Bekijk volle/desktop versie : Het vrijdagsgebed



30-05-2008, 10:23
Het vrijdaggebed[/SIZE]


“Vrijdag is van groot belang, de beste dag van de week op aarde: het is de dag, waarop Adam werd geschapen, de dag, waarop hij het Paradijs werd binnengelaten, en de dag, waarop hij het heeft verlaten. Het is ook de dag, waarop de wereld aan zijn einde zal komen.” (Muslim)

Dit gebed is verplicht. Allah kondigt het aan in deze bewoordingen:

“Gelovigen! Klinkt de oproep tot het gebed van de vrijdag, spoedt u er dan heen voor de gedenking van Allah en laat de handel in de steek.” (Soerah Al-Djoemoe’ah 62:9)


De Profeet zei (vzmh):

“Laten degenen, die het vrijdaggebed verwaarlozen, ermee ophouden, anders zal Allah hun hart verzegelen en zullen zij tenslotte onachtzaam worden in Zijn gedenking.” (Muslim)


Hij (vzmh) zei eveneens:

“Het vrijdaggebed is voor iedere moslim verplicht met uitzondering van vier personen te weten: de slaaf, de vrouw, het kind en de zieke.” (Aboe Dawoed)


[SIZE="3"]Op die dag moet men:

Zich geheel wassen alvorens naar het bed te gaan. De Profeet (vzmh) zei:

“De wassing van het lichaam is een verplichting voor iedere puber op vrijdag.” (Bucharie & Muslim)

Schone kleren dragen en zich parfumeren. De Profeet (vzmh) zei:

“Iedere Moslim moet zich op vrijdag wassen, zich goed kleden en zich parfumeren, als hij parfum heeft.” (Ahmed, Bucharie & Muslim)

Vroeg naar de moskee gaan voor de oproep tot het gebed. De Profeet (vzmh) zei:

“Wie zich vrijdag wast als voor de ‘jènèbe’ en op het eerste uur naar de moskee gaat verricht een goede daad met de waarde van het offer van een mooie kameel. Gaat hij bij het tweede uur, dan zou hij een koe hebben geofferd, bij het derde uur een ram, bij het vierde uur een kip, bij het vijfde uur een ei. Staat de imam op zijn kansel, dan gaan de engelen weer naar binnen om de preek te beluisteren.” (Bucharie & Muslim)

Extra gebeden verrichten bij aankomst in de moskee. Vier rakaa’s of meer, voor het Vrijdaggebed. De Profeet (vzmh) zei:

“Iedere man, die zich op vrijdag geheel wast, zich naar vermogen rein houdt, zich oliet of parfumeert met hetgeen hij thuis vindt, vervolgens naar de moskee gaat om er plaats te nemen zonder twee gelovigen van elkaar te scheiden, extra gebeden verricht, vervolgens naar de toespraak van de imam luistert, zal zijn zonden begaan van vrijdag tot de volgende vrijdag vergeven zien, met uitzondering van ernstige zonden.” (Bucharie)


Bovendien levert men over, dat de Profeet (vzmh) na het Vrijdaggebed vier rakaa’s verrichtte, na met de mensen te hebben geconverseerd en van plaats te zijn veranderd. Bij thuiskomst deed hij ook nog twee rakaa’s.

Ophouden met praten en zich amuseren met steentjes of andere zaken, wanneer de imam verschijnt. De Profeet (vzmh) zei:

“Als je je tot je vriend richt, zelfs om ‘stil’ te zeggen tijdens de toespraak van de imam, dan ben je fout.” (Muslim)


Hij (vzmh) zei ook nog:

“Wie zich vermaakt met steentjes (wanneer de imam zijn toespraak houdt), begaat een fout; wie een fout begaat, maakt zijn gebed ongeldig.” (Aboe Dawoed)

Komt men in de moskee terwijl de imam zijn toespraak houdt, dan moet men snel twee rakaa’s verrichten (alvorens te gaan zitten). De Profeet (vzmh) zei:

“Wanneer één van jullie in de moskee komt terwijl de imam zijn gotba uitspreekt, dan dient hij tamelijk korte rakaa’s te verrichten, voordat hij gaat zitten.” (Muslim)

Het is niet toegestaan om over degenen, die zitten, heen te stappen of ze te scheiden. De Profeet (vzmh) zei:

“Ga zitten, je valt anderen slechts lastig!” (Aboe Dawoed)

Hij (vzmh) zei nog:

“Men moet twee personen, die zitten, niet scheiden.” (Bucharie)

Bij de oproep tot het gebed is iedere commerciële transactie verboden. Allah zegt:

“Klinkt de oproep tot het gebed, spoedt u er dan heen en laat uw handel in de steek.” (Soerah Al- Djoemoe’ah 62: 9)

Het is goed om Soerah Al-Kahf 18, de Soerah van de grot te lezen op vrijdag of de dag ervoor. De Profeet (vzmh) zei:

“Wie Soerah Al-Kahf leest op vrijdag zal van vrijdag tot vrijdag verlicht zijn.” (Al Hakim)

Regelmatig de vredeswens zeggen voor de Profeet (vzmh), die zei:

“Spreek voor mij de vredeswens uit en herhaal deze vaak op de dag voor de vrijdag en op vrijdag. Ik zal getuigen voor degene, die het doet, en ik zal bemiddelen voor hem op de Dag der Opstanding.” (Bayhaqi)


Met volharding zijn wensen kenbaar maken aan Allah op vrijdag. Die dag bevat een moment van genade. Wiens smeekbeden samenvallen met dit moment, van hem verhoort Allah zijn wensen. De Profeet (vzmh) zei:

“Zeker! De vrijdag heeft een ogenblik van begunstiging in zich. Als de smeekbede van iemand, die om gunsten vraagt, met dit moment samenvalt, dan zal Allah ze hem schenken.” (Muslim)

30-05-2008, 11:58


"..........)

30-05-2008, 12:05
Djazaaka Allahoe ghairan voor het plaatsen !

Moge Allah ons op het rechte pad leiden,
Allahoema Amien !

30-05-2008, 12:26
Djazzaka Allahoe gairan voor het plaatsen broeder

30-05-2008, 12:32


Djazaak Allahu ghairan.