Bekijk volle/desktop versie : Obama heeft nog honderd gedelegeerden nodig



21-05-2008, 08:30
AMSTERDAM - Barack Obama heeft de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Oregon gewonnen en is minder dan honderd gedelegeerden verwijderd van het aantal waarmee hij straks op de Democratische Conventie de presidentskandidatuur kan opeisen.

Zijn rivale Hillary Clinton won weliswaar overtuigend in Kentucky, maar kan daarmee haar kansen niet keren.



"U heeft ons binnen bereik van de Democratische nominatie gebracht", zei Obama tegen juichende aanhangers in Iowa, de overwegend blanke staat die in januari zijn keuze maakte voor Obama en daarmee de aanzet gaf tot de zegetocht van de relatief onervaren zwarte senator uit Illinois.
Met ongeveer 30 procent van de stemmen geteld stond Obama in Oregon op 60 procent tegen 40 procent voor Clinton. In Kentucky was Clinton duidelijk favoriet met 65 procent tegen 30 procent voor Obama. Clinton won in beide staten minstens 37 gedelegeerden.

Gedelegeerden
Obama won er minstens 23 en komt daarmee op een totaal van 1940, slechts 86 verwijderd van de 2026 die voor de nominatie nodig zijn. Van de 43 gedelegeerden in Oregon die nog niet zijn toegewezen zal een groot deel naar verwachting nog aan hem toevallen. Clinton staat volgens de laatste telling op een totaal van 1759 gedelegeerden.
Clinton zei door haar winst in Kentucky te zijn gesterkt in haar voornemen in de race te blijven, maar zij en Obama prezen elkaar en benadrukten dat zij de Democratische Partij verenigd zullen houden.

Hard werken
Clintons overwinning maakt voor Obama duidelijk dat hij nog hard zal moeten werken om de gunst te verwerven van haar aanhangers, die hij niet kan missen als hij het straks moet opnemen tegen de Republikein McCain.
Obama zei te zullen blijven vechten voor elke beschikbare stem en gedelegeerde."Maar vanavond wil ik u bedanken voor alles wat u hebt gedaan om ons hier te brengen - verder dan iemand ooit heeft voorspeld, verwacht of zelfs voor mogelijk gehouden.


http://www.nu.nl/news/1576173/2030/Obama_heeft_nog_honderd_gedelegeerden_nodig.html

21-05-2008, 09:04


Bullshit verhaal. Uiteindelijk gaan de super delicates de race bepalen. Hoezo democratie? Mensen kunnen daar net zo goed thuis blijven.

21-05-2008, 09:33
Obama heeft meerderheid achter zich
Presidentskandidaat Obama heeft de meerderheid binnengehaald van alle gedelegeerden die via voorverkiezingen voor de Democraten te winnen zijn. Obama verloor in Kentucky van Hillary Clinton maar hij kreeg genoeg gedelegeerden om op een absolute meerderheid te komen.

Door Kentucky heeft Obama de mijlpaal van 1627 van de 3253 gedelegeerden in de voorverkiezingen binnengehaald.

Obama heeft naast de gedelegeerden uit de voorverkiezingen ook de steun van supergedelegeerden nodig. Het gaat om zo'n 800 prominente Democraten die tijdens de Democratisch Conventie in augustus de knoop mogen doorhakken


http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/05/art000001C8BAEC9BC02DA9.html