Bekijk volle/desktop versie : Voor God en de Natie



19-05-2008, 19:17
Voor God en de Natie
Geschreven door Kitty Hemmer
vrijdag, 16 mei 2008
Wat beweegt extremistische organisaties als Hamas en Gush Emunim?

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen wordt reeds decennia in zijn greep gehouden hamas.jpgdoor extremistische organisaties en hun gedachtegoed.
Wie dit conflict wil beslechten of op zijn minst een beter inzicht wil verkrijgen in de Gordiaanse knoop waarin het zich al zo lang bevindt, moet weten wat die extremistische organisaties beweegt en hoe hun gedachtegoed zich in de loop van de geschiedenis heeft ontwikkeld.

Dit artikel vergelijkt de ideologie van twee zulke bewegingen van Palestijnse en Israëlische zijde, die het vredesproces keer op keer hebben weten te torpederen: Hamas en Gush Emunim.

De zelfmoordacties van de Palestijnse islamitische beweging Hamas op drukbezochte plekken in Israël heeft er in geresulteerd dat de Israëlische samenleving zich in haar schulp terugtrekt. Om zichzelf te beveiligen worden Palestijnen en Israeli van elkaar gescheiden en worden vredesbesprekingen keer op keer stopgezet. De angst, woede en frustratie onder de Palestijnse bevolking wordt met name door de bouw van illegale joodse nederzettingen levend gehouden.

Joodse nederzetteing

Voorhoede van de Israëlische kolonisatiebeweging is Gush Emunim, ‘Blok van Gelovigen’, een religieuszionistische beweging die met de bouw van nederzettingen in de bezette maar niet formeel geannexeerde Westelijke Jordaanoever en Gazastrook ‘voldongen feiten’ creëerde en zo de kaart van het Heilige Land geografisch en politiek voorgoed veranderde.

De ideologieën van Hamas (en de Moslim Broederschap waaruit zij voortkwam) en Gush Emunim zullen hier aan een analyse onderwerpen worden voor de periode 1967 tot 1995: beginnend bij de Zesdaagse Oorlog – een keerpunt voor het joods en islamitisch fundamentalisme – en eindigend bij de jaren vlak na het sluiten van de Oslo-akkoorden – een mijlpaal voor het vredesproces, maar een dieptepunt voor Hamas en Gush Emunim.

De vragen die aan de orde komen zijn: wat kenmerkt hun ideologieën en zijn daarin overeenkomsten te vinden? Hoe ontwikkelden de ideologieën zich in de loop van de genoemde periode? Beide bewegingen grepen op een zeker moment naar geweld; hoe verliep het radicaliseringsproces van deze bewegingen en zijn daarin parallellen te trekken?
[URL="http://www.leidschrift.nl/artikelen/jaargang23/23-1/hemmer-voor_god_en_de_natie.pdf"]Lees verder:[/URL]

19-05-2008, 20:32


Objectief artikel dat geen kant kiest.

Daar zouden meet van moeten zijn.

19-05-2008, 20:37
pppffffff, je moet nog wel geinteresseerd zij in dat stukje onbenul daar.

19-05-2008, 21:27

Citaat door Werknemer1978:
Objectief artikel dat geen kant kiest.

Daar zouden meet van moeten zijn.
Mee eens