Bekijk volle/desktop versie : Hariri roept op tot medewerking Hezbollah



09-05-2008, 08:07
(Novum/AP) - De soennitische Libanese politicus Saad Hariri heeft donderdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah opgeroepen een einde te maken aan de 'belegering' door zijn guerrillabeweging van Beiroet. Ook riep hij Nasrallah op samen met hem het geweld te beëindigen.

Sjiitische aanhangers van de door Iran gesteunde Hezbollah en soennitische sympathisanten van de door het Westen gesteunde regering raakten donderdag in Beiroet voor de tweede dag op rij slaags. Het geweld in de Libanese hoofdstad vloeit voort uit de machtsstrijd die beide groeperingen nu al zeventien maanden in het parlement uitvechten.

De vlam sloeg deze week in de pan na een besluit van de regering om het telefoonnetwerk van Hezbollah illegaal te verklaren en het ontslag van de veiligheidschef van het internationale vliegveld vanwege veronderstelde banden met Hezbollah. "Een oorlogsverklaring", zo noemde Nasrallah het verbod op het telecommunicatienetwerk donderdag in een op televisie uitgezonden persconferentie.

Donderdag sloeg het geweld over naar plaatsen buiten de hoofdstad. In de oostelijke Bekaa-vallei braken vuurgevechten tussen soennieten en sjiieten uit. Vier mensen raakten daarbij gewond.

Het slepende conflict tussen de regering en de oppositie onder leiding van Hezbollah heeft als resultaat dat Libanon al sinds november zonder president zit. De ambtstermijn van Emile Lahoud liep toen af en de twee groeperingen kunnen het niet eens worden over een opvolger. De meeste soennieten in Libanon steunen de regering van premier Fuad Saniora, terwijl de meeste sjiieten aanhangers zijn van de oppositie. De sektarische strijd eiste vorig jaar drie levens. Ook vielen 169 gewonden.

Het sektarische karakter van de conflicten brengt nare herinneringen naar boven aan de burgeroorlog die tussen 1975 en 1990 in Libanon woedde.

http://buitenland.nieuws.nl/509943/Hariri_roept_op_tot_medewerking_Hezbollah