Bekijk volle/desktop versie : Deelname inburgeringscursussen valt flink tegen



22-04-2008, 17:14
Uit een nog niet gepubliceerd onderzoeksrapport blijkt dat veel minder Amsterdammers vorig jaar een inburgeringscursus hebben gevolgd dan was gepland.


Veel minder deelnemers aan inburgeringscurssen in Amsterdam dan was gepland
Vorig jaar zouden 15.000 personen een inburgeringscursus doen. Maar volgens het onderzoek kwamen er slechts 13.000 inburgeraars naar de cursussen.

‘Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal door dubbeltellingen nog veel lager, rond de tienduizend deelnemers,’ zegt Herbert Raat, woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken, PvdA), tegen elsevier.nl.

Chaos
Asscher laat het getal nu opnieuw berekenen. Deze week bespreekt hij in het college van burgemeester en wethouders een aantal plannen om de chaos rond de inburgeringscursussen aan te pakken. Zo wil hij dat taalaanbieders zelf inburgeraars kunnen werven. Nu gaat dat via de gemeente, maar in de praktijk blijken klassen leeg te staan terwijl inburgeraars thuis te zitten wachten.

De Adviesraad Diversiteit en Integratie kwam onlangs met een vernietigend rapport over de Amsterdamse inburgering. Er zou sprake zijn van 'een bestuurlijk drama', 'complete chaos' en ‘volledig gebrek aan regie’. Minister Ella Vogelaar voor Integratie (PvdA) dreigde Amsterdam zelfs te korten op het geld dat de stad krijgt voor de cursussen.

Buurthuis
Asscher wil ook dat gemeenteambtenaren de vrijwillige inburgeraars, de zogeheten oudkomers, actief gaan werven in bijvoorbeeld buurthuizen.

Asschers woordvoerder geeft toe dat de gemeente het beter moet regelen, maar vindt dat het kabinet ook meer mag doen. ‘Wij willen graag dat er deelnameverplichting voor de cursussen komt.’ Vogelaar werkt momenteel aan een wetswijziging die dit mogelijk maakt.

bron:http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/202643/index.html

22-04-2008, 17:18


Ik zag hier pas een programma over. HOPELOOS! Cursisten die graag willen.....docenten en lokalen staan klaar.....en leeg.