Bekijk volle/desktop versie : Tweede kamer wil dierenactivisten aanpakken



17-04-2008, 09:23
Tweede Kamer: 'Pak dierenactivisten aan'


Rotterdam, 17 april. De bewegingsvrijheid van dierenactivisten zal drastisch worden ingeperkt. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk wettelijk regelen dat bepaalde terreinen of locaties tot verboden gebied worden verklaard voor deze groepen.

Directe aanleiding hiervoor is het besluit van de gemeente Venray om te stoppen met de ontwikkeling van Sciencelink. De bedoeling was om op een bedrijventerrein langs de A73 activiteiten te ontwikkelen op het gebied van ‘life sciences’ en de ontwikkeling van geneesmiddelen. Daarbij hoorde ook het werken met proefdieren, afkomstig van een bedrijf in het Limburgse Horst.

Activisten, onder meer verenigd in het Dieren Bevrijdings Front, voerden daarom actie, zowel op het bedrijventerrein als bij de woningen van betrokkenen. Projectontwikkelaar Van der Looy trok zich eind vorig jaar terug.

„De kansrijkheid van Sciencelink is ernstig in het geding gekomen door acties van dierenactivisten”, zegt wethouder L. Heldens van Venray. Bedrijven haakten af, maar ook de kosten voor beveiliging zouden te hoog worden. De gemeente wil nu ondernemingen op het gebied van dienstverlening en assemblage van technologisch hoogwaardige producten naar het bedrijvenpark trekken. De wethouder raamt de schade tot nu toe op een miljoen euro.

De Tweede Kamer vindt het niet te verteren dat het initiatief sneuvelt door acties van de activisten. De partijen hebben daarom voor vandaag een extra overleg georganiseerd met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Tweede Kamerleden Henk Kamp (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) willen dat Nederland, net als Engeland, overgaat tot het instellen van gebiedsverboden. De ministerraad heeft het betreffende wetsvoorstel in september vorig jaar aangenomen en naar de Raad van State gestuurd. De Tweede Kamer krijgt het naar verwachting nog voor de zomer. Als de wet wordt aangenomen, kunnen burgemeesters en officieren van justitie gebiedsverboden opleggen. Kamp: „Het kabinet had Venray moeten steunen in plaats van laten aanmodderen.”

Bron: NRC