Bekijk volle/desktop versie : Homoseksualiteit, leeftijd en religie buiten nieuwe antidiscriminatierichtlijn EU



09-04-2008, 21:03

Citaat:


EU laat homo's buiten richtlijn

De Europese Commissie laat discriminatie op basis van homoseksualiteit, leeftijd en religie buiten een nieuwe antidiscriminatierichtlijn. Weerstand van een aantal EU-landen is de reden voor de uitgeklede wetgeving waarvoor de Europese Commissie in juni met voorstellen komt.

Boze reacties
De bestaande richtlijn richt zich op discriminatie op de werkvloer, de nieuwe gaat over allerlei goederen en diensten maar beperkt zich tot discriminatie op basis van een handicap. Dat bevestigde vandaag de woordvoerster van de Tsjechische eurocommissaris Vladimir Spidla, verantwoordelijk voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. De plannen voor de nieuwe richtlijn lekten vandaag uit in Brussel en leiden tot boze reacties van liberalen en groenen in het Europees Parlement.

Urgentie
De woordvoerster van Spidla stelde dat de afgelopen tijd uit onderzoek is gebleken dat discriminatie op basis van een handicap met afstand het meest urgent is. Daarom richt de richtlijn zich daar op en laat discriminatie vanwege seksuele voorkeur, leeftijd of religie buiten beschouwing. "In deze vorm heeft de richtlijn de meeste kans te worden aangenomen door de EU-lidstaten", aldus de woordvoerster. "We hebben te maken met een politieke werkelijkheid." Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kreeg in 2004 van het parlement pas de steun voor zijn ploeg van commissarissen toen hij de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione terugtrok. Die had discriminerende meningen over homo's en vrouwen. Barroso beloofde toen dat hij zich zou inzetten tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Schande
Volgens teleurgestelde liberalen en groenen komt Barroso daar nu op terug. "Een schande", oordeelt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. "Europa mag homo's niet in de kou laten staan, maar hoort juist voorloper te zijn op het gebied van homo-emancipatie. D66-europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat Barroso's geloofwaardigheid op het spel staat. De liberalen noemen het buigen voor weerstand onder de lidstaten "een zeer zwak argument. De Commissie is op andere terreinen (zoals energie en antiterreurmaatregelen) best bereid de strijd aan te gaan met de EU-landen, dus waarom dan op dit dossier niet, redeneren de liberalen.

[url=http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2008/04/eu_laat_homos_buiten_richtlijn.html]Bron[/url]

Kortom, die razendsnel groeiende EU waar iedereen welkom is en waarin naar alle monden gekookt wordt, kan linea recta de prullenbak in.