Bekijk volle/desktop versie : Scholieren leren elkaar gezond leven



08-04-2008, 00:29
Binnenkort starten experimenten om de gezondheid van jongeren op te krikken, aldus het AD.

Opde scholen krijgen leerlingen tussen 13 en 16 jaar wekelijks twee urenles over de risico’s van ongezond gedrag. Daarnaast onderzoeken zebijvoorbeeld hoe eenvoudig het is om als minderjarige alcohol te kopen.Dat bespreken ze met medeleerlingen.

Deze methode, gebaseerdop wetenschappelijke inzichten in de Verenigde Staten, wordt vandaag opeen congres over gezonde scholen gepresenteerd. Scholen in Bilthoven enBreda nemen het voortouw. Zij krijgen daarbij steun en begeleiding vanhet Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht).

ZorgverzekeraarAgis betaalt een deel van de kosten. De kosten van de nieuwe aanpakbedragen op de middelbare school in Bilthoven naar schatting 45.000euro per jaar. Als de resultaten succesvol zijn, wordt het landelijkingevoerd.

Uniek is dat alle ongezonde leefstijlen tegelijkworden aangepakt. Nu besteden scholen vooral per thema aandacht aanvoorlichting.

,,De nadruk ligt op leerlingen die elkaaronderwijzen,’’ zegt Guus Schrijvers, hoogleraar algemenegezondheidszorg (UMCU). ,,Als het gaat om de risico’s van ongezondgedrag, nemen jongeren niets aan van de docent of hun ouders. Deleerlingen nemen vooral veel van elkaar over, ook slecht gedrag. Daaromricht onze methode zich op de hele groep.’’ De scholen hanterentegelijk strengere regels. Zo worden leerlingen die dronken op eenschoolfeestje verschijnen, harder aangepakt.

25-04-2008, 10:33


Het hangt er vanaf waar de afhankelijkheid van de conclusie licht.
Dit is vooral niet altijd zo maar dat leerlingen harder aangepakt worden dat kan wel kloppen alleen het is soms ook zo dat ze te streng tegen de leerlingen werken.