Bekijk volle/desktop versie : Moslimjongeren vinden fitna beledegend



03-04-2008, 12:34
Een groot deel van de moslimjongeren vindt Fitna beledigend, blijkt uit een enquête van jongerenpanel TopX van EénVandaag. Eenderde van alle ondervraagden vindt Fitna beledigend voor moslims, van de moslimjongeren is dat 85 procent. De enquête werd gehouden onder 2000 jongeren, van wie 200 moslims.

Het grootste deel van de jongeren heeft Fitna gezien en er ook over gesproken met vrienden. De angst voor, gewelddadige, gevolgen van de film is afgezwakt nu hij uit is. Bij de aankondiging van Fitna was de helft van de moslimjongeren bang voor gewelddadigheden, nu is dat 27 procent.

Ruzie
Uit een andere enquête blijkt dat eenderde van de Nederlanders denkt dat het kabinet heeft gelogen over Fitna. Geert Wilders en het kabinet ruziën over een gesprek dat Wilders vorig jaar had met de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst. Volgens het kabinet heeft de PVV-leider daarin gezegd dat 'ie bladzijden uit de Koran wilde scheuren. Maar Wilders ontkent dat.

Eén op de drie Nederlanders gelooft dus dat Wilders de waarheid spreekt. Een kwart zegt niet te weten wie er liegt, blijkt uit een enquête van Maurice de Hond.

Debat
De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over de film van Geert Wilders en dan vooral over de reactie van het kabinet daarop. Dit schreven we over het eerste deel van het debat.

Later op de avond ontstond er een fikse ruzie tussen het kabinet en Wilders. De ministers Hirsch Ballin en Ter Horst maakten verslagen openbaar van gesprekken met Wilders en de nationaal coördinator terrorismebestrijding, en van gesprekken met de ministers erbij (zie hieronder). In die verslagen staat dat Wilders over z’n plan vertelde om de Koran te verscheuren en te verbranden in de film. Die aankondiging was voor het kabinet een belangrijke reden om van tevoren zo heftig te reageren op de film.

Hirsch Ballin suggereerde dat Wilders zijn filmplannen daarna heeft aangepast: "Je kan veronderstellen dat de boodschap is overgekomen", zei de minister. Wilders reageerde woest op de verslagen. Hij noemde het verslag 'een vod waar leugens in staan'. "Ik word belazerd door de minister van Justitie en het kabinet veegt zijn eigen straatje schoon", zei de PVV-voorman. Volgens Wilders heeft hij het kabinet alleen maar verteld dat hij een film over de Koran ging maken en heeft hij niets gezegd over de inhoud.


http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/10050