Bekijk volle/desktop versie : Voedselschaarste in Venezuela



27-03-2008, 17:31
Caribische redactie

25-03-2008

Melk is op sommige plaatsen niet meer te krijgen. Eieren, rijst en kip maar af en toe. Soms zijn vlees, olie, zwarte bonen en tientallen andere primaire levensmiddelen voor weken uit de schappen. Welkom in Venezuela, dat onder het socialisme in de 21ste eeuw meer aan olie verdient dan ooit tevoren en tegelijkertijd kampt met een groeiend voedselprobleem.

De producenten wijzen naar de socialistische regering, die alles wil controleren. De regering van president Hugo Chávez geeft de producenten de schuld en dreigt met onteigeningen. Econoom José Manuel Puente, specialist in staatsfinanciën, legt uit dat Venezuela als vijfde olieproducent ter wereld veel inkomsten heeft: "Daardoor hebben de mensen meer geld en stijgt de vraag naar allerlei producten."


Het aanbod van producten is juist gedaald door de prijscontroles in Venezuela. "Tientallen levensmiddelen zitten al jaren vast aan een wettelijke maximumprijs. Er komt dan een moment dat produceren niet meer rendabel is", zegt Puente. Door de grotere vraag en minder aanbod onstaat schaarste.

Volgens de regering zijn de ondernemers 'gewetenloos' en houden zij producten bewust achter. "Kapitalistische speculanten denken alleen maar aan winst", zegt minister van Financiën Rafael Isea op televisie. Hij roept de bevolking op alleen het hoognodige te kopen, zodat er minder schaarste is.

Consumptie
In de hoofdstad Caracas is volgens verslaggever Edwin Koopman weinig te merken van mensen die de oproep van Isea opvolgen. De winkels staan vol met electronica en klanten die dat allemaal willen kopen. Juist nu, omdat de prijzen snel stijgen. Het moderne socialisme in Venezuela staat grootschalige consumptie niet in de weg. Daarbij zal benzine in Venezuela altijd goedkoop blijven. Een volle tank kost 2 euro.

Een melkboer zegt dat hij 1500 bolivares (20 eurocent) krijgt voor een liter melk. In de kaasfabriek krijgt hij 1900 bolivares. Dan is de keuze voor de boer snel gemaakt. Van bewust achterhouden is geen sprake.

Verraders
Volgens president Chávez zijn de producenten verraders. Zij sabotteren samen met de Amerikanen, de kapitalisten en de banken het Venezolaanse volk en de staat, zegt hij. Het doel is hem ten val te brengen. Chávez dreigt de ondernemers daarom te onteigenen.

Volgens Puente vormen de controle op de economie, de inflatie van 24 procent per jaar, de stagnerende productie en de toenemende schaarste ingrediënten voor een bom die vroeg of laat tot ontploffing komt. Venezuela kreeg in 2007 70 miljard dollar binnen door de export van olie. Daarvan gaat meer dan de helft (45 miljard) op aan het importeren van voedsel. "Dat is op de langer termijn onhoudbaar. Die bom explodeert eind 2008 of begin 2009."
http://surinaams.caribiana.nl/Regio/car20080325_voedsel-venezuela

27-03-2008, 17:40


Ik krijg echt een spontane kotsneiging als ik aan extreem vette Amerikanen denk..

Ieghhh..