Bekijk volle/desktop versie : Het heiligdom Mekka en Medina



21-03-2008, 15:23
بسم الله الرحمن الرحيم

إن الحمد لله نحمده و نستعين&#160 7; و نستغفر&#160 7; و نعوذ بالله من شرور أنفسنا و من سيئات أعمالن&#157 5; من يهده الله فلا مضل له و من يضلل فلا هادي له و أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له و أشهد أن محمدأً عبده و رسوله و بعد


Abdoellah bin Zaid bin Asim heeft overgeleverd:
De Profeet heeft gezegd
Zeker, Ibrahiem verklaarde Mekka heilig en maakte doea (om met zegeningen te overstelpen) over zijn inwoners, en ik verklaar Medinah heilig zoals Ibrahiem Mekka heilig heeft verklaard. Ik heb doea verricht (om Allah te vragen Zijn Zegeningen te overstelpen) in zijn sa en zijn mudd ( twee maatsteven voor gewicht en inhoud) twee keer zoals Ibrahiem deed voor de inwoners van Mekka.”
Deze hadith is overgeleverd met een kleine verandering in bewoording door een andere keten van vertellers. (Moeslim)


Zowel Mekka als Medinah zijn als gebied heilig verklaard. Mekka is heilig omdat het een religieus centrum is, zelfs voor de komst van Ibrahiem. De Ka’bah werd altijd al gerespecteerd als het Heilige Huis van Allah. Deze term houdt niet in dat Allah in de omgeving van dit Huis verblijft; Allah is boven de hemelen en de aarde op Zijn Troon. Het betekent dat dit Heilige Huis is bedoeld voor de aanbidding van Allah en het centrum vormt voor religieuze aanbidding sinds mensenheugenis. De plaats waar Allah onophoudelijk aanbeden werd door profeten en ontelbare aantallen vrome mensen heeft recht op speciale Goedgunstigheid en privilege van Allah. Hierdoor is de Ka’bah bekend als het Huis van Allah; het Huis dat Hij met Zijn speciale Zegeningen overstelpt en dat Hij heeft verheven als een eminente plaats voor Zijn aanbidding. Medinah is heilig omdat dit de plaats was waar het profeetschap van de profeet werd voltooid in ieder opzicht en doelstelling en de leringen van de islaam in werkelijkheid werden gepraktizeerd. Een ideale islamitische staat en gemeenschap had zich daar gevestigd. Feitelijk was het het religieuze centrum van alle activiteiten van de profeet en zijn metgezellen.

Met betrekking tot dit gegeven moet in gedachten worden genomen dat hoewel Mekka en Medinah allebei heilig zijn, Mekka toch een hogere positie inneemt in heiligheid ten opzichte van Medinah en de onschendbaarheid van eerstgenoemde wordt daarom meer benadrukt dan laatstgenoemde. Mekka is de plaats waar de Hadj en de Oemrah worden verricht, een speciaal gevolg van zijn eminentie. Teneinde deze twee steden als ideale plaatsen te maken met betrekking tot religieuze vroomheid en vrede, spoort de islaam zijn volgelingen aan speciale zorg en respect voor hen in acht te nemen:
1. Ten eerste wordt hen verboden te vechten, de bomen te ontwortelen, op wild te jagen of hen lastig te vallen binnen hun gebied. Met andere woorden: hen wordt bevolen in volledige vrede en harmonie te leven zonder de minste schade toe te brengen aan niet alleen de mensen maar zelfs aan de dieren en de planten daar;
Djabir vertelde dat Allah’s boodschapper heeft gezegde Profeet heeft gezegd
“Ibrahiem verklaarde Mekka heilig; ik verklaar Medinah, dat gedeelte tussen de twee bergen als onschendbaar. Geen boom moet worden afgekapt en geen wild moet worden gemolesteerd. (Moeslim)

2. Ten tweede wordt hen voortdurend in herinnering gebracht dat aangezien deze twee plaatsen de centra zijn voor religieuze aanbidding, zij dientengevolge hierin overeenkomstig de religieuze voorschriften/Soennah moeten leven. Zij zouden een bewustzijn van Allah moeten ontwikkelen en een leven leiden vervuld van tevredenheid en vrij van die slechte verlangens die de vroomheid in de mens aantasten en ondermijnen. Diegenen die in deze twee steden leven zouden vrede in hun sociale omgeving moeten voelen en vrede in hun zielen – het doel van dien al-islaam.

http://www.eltawheed.nl