Bekijk volle/desktop versie : De rechterhand is voor het goede



21-03-2008, 15:21
بسم الله الرحمن الرحيم


الحمد لله رب العالمي& #1606; و الصلاة و السلام على رسول الله و على آله و صحبه و من والاه و بعد





De rechterhand is voor het goede(aan handelingen)

Bij het uitoefenen van aangename handelingen zoals het doen van woedoe (kleine wassing voor o.a. het gebed), het nemen van een bad, het aantrekken van kleding, sokken, schoenen, pyjama’s, het betreden van de moskee, het poetsen van de tanden, het aanbrengen van kohl op de ogen, het knippen van de nagels, het bijwerken van de snor, het verwijderen van okselhaar, het scheren/knippen/kammen van het haar, het eten en drinken, iemand de hand schudden, het verlaten van het toilet, het ontvangen of overhandigen van iets en gelijkwaardige andere handelingen, zouden bij voorkeur met de rechterhand moeten worden gedaan. Onaangename handelingen zoals het snuiten van de neus, het spugen over de linkerzijde (alleen symbolisch wanneer men bijvoorbeeld een nare droom heeft), het betreden van het toilet, het verlaten van de moskee, het uittrekken van de sokken, schoenen, kleding, het reinigen van de geslachtsdelen na toiletgebruik en andere gelijkwaardige handelingen moeten met de linkerhand worden verricht. (Imaam Nawawi)

Deze gegevens worden zowel in de Qoraan als in diverse ahadieth (overleveringen van de profeet ) bevestigd.
Allah heeft gezegd
فَأَمَّ& #1575; مَنْ أُوتِي&#161 4; كِتَابَ& #1607;ُ بِيَمِي& #1606;ِهِ فَيَقُو& #1604;ُ هَاؤُم&#161 8; اقْرَءُ& #1608;ا كِتَابِ& #1610;
En hij, aan wie zijn boek in de rechterhand wordt gegeven zal zeggen: ‘Neem, lees mijn boek.’ (al-Haqqah:19)

En in Soerah al-Waaqiah: Allah heeft gezegd
فَأَصْح& #1614;ابُ الْمَيْ& #1605;َنَةِ مَا أَصْحَا& #1576;ُ الْمَيْ& #1605;َنَةِ(8)&#1608 ;َأَصْحَ ابُ الْمَشْ& #1571;َمَةِ مَا أَصْحَا& #1576;ُ الْمَشْ& #1571;َمَةِ
Dus degenen aan de rechterhand (dit betekent degenen die hun boek in de rechterhand krijgen) wie zullen degenen aan de rechterhand zijn? (vanwege respect voor hen, want zij zullen het Paradijs betreden) En degenen aan de linkerhand (dat betekent degenen die hun boek in de linkerhand krijgen) wie zullen degenen aan de linkerhand zijn? (als vernedering voor hen, omdat zij de Hel zullen betreden) (al-Waaqiah: 8,9)

Aisha vertelde dat de profeet de voorkeur gaf aan de rechterhand in iedere aangelegenheid bijvoorbeeld voor het verrichten van de woedoe, voor het kammen van het haar en voor het aantrekken van de schoenen! (Al-Boechaarie en Moeslim)

Aisha vertelde dat de rechterhand van de profeet werd gebruikt voor zijn schone en aangename zaken en voor het eten, en zijn linkerhand werd op het toilet gebruikt en tijdens andere gelijkwaardige handelingen. (Imaam Aboe Dawoed en anderen hebben deze overlevering aangehaald met een authentieke keten) [hadieth sahih]

Oem Atiyyah vertelde dat tijdens het wassen van het lichaam van zijn dochter Zainab , de profeet haar vroeg te beginnen met de rechterkant en met die gedeelten die tijdens de woedoe worden gewassen. (al-Boechaarie en Moeslim)

Aboe Hoeraira vertelde dat: De Profeet heeft gezegd
“Wanneer iemand van jullie zijn schoenen aantrekt, moet hij met de rechter beginnen en als hij ze uittrekt beginnen met de linker, zodat de rechtervoet de eerste is waarbij iets wordt aangetrokken en de laatste waarbij wordt uitgedaan.” (Al-Boechaarie en Moeslim)


Anas bin Malik vertelde dat toen de profeet terugkeerde naar Mina (tijdens de hadj) hij bij de Djamarah kwam en steentjes hiernaar gooide; daarna keerde hij naar zijn kamp, gelegen in Mina, terug waarna hij het offer verrichtte. Daarna vroeg hij de kapper zijn hoofd te scheren te beginnen vanaf de rechterkant en daarna de linkerkant. Daarna begon hij zijn haar onder de mensen te verdelen.” (al-Boechaarie en Moeslim)

Uit Riyadh -us-Saleheen deel I


http://www.eltawheed.nl