Bekijk volle/desktop versie : Criminelen uit wijk verwijderen.



18-03-2008, 11:22
Kamp: crimi's uit wijk verwijderen

AMSTERDAM - Een groep van ongeveer veertig criminele en bij idereen bekende Marokkanen moet zo snel mogelijk uit de Amsterdamse wijk De Baarsjes worden gehaald en vastgezet in de gevangenis of een gesloten jeugdinrichting.

Die aanpak in de wijk moet als proef dienen voor de rest van het land, vindt VVD-Tweede Kamerlid Henk Kamp.

De 'integratiespecialist' van de VVD was op werkbezoek in De Baarsjes. Hoewel de wijk alle kansen en voorzieningen heeft om vooruit te komen, zucht die nog steeds zwaar onder de terreur van zo'n veertig vooral Marokkaanse jongens", zegt Kamp in gesprek met deze krant. "We weten precies wie het zijn. Dus die hele groep moet zo snel mogelijk worden opgepakt en vastgezet."

De VVD'er is ervan overtuigd dat de ingreep de buurt opluchting zal brengen. "Pas geleden zijn al zeven leden van de criminele Chasségroep (genoemd naar de Chasséstraat) opgepakt en vastgezet. Daarna nam het aantal overvallen en inbraken direct met de helft af."

Ook wil Kamp dat in De Baarsjes zo snel mogelijk een proef start om twintig gezinnen, waaruit de meeste criminele jongeren voortkomen, onder toezicht te stellen van één persoon. Die moet de doorzettingsmacht hebben om alle hulpverleningsinstanties en politie- en justitiële inzet op het gezin gestructureerd aan het werk te zetten.

Binnen enkele maanden wil Kamp in De Baarsjes een proef laten starten met de harde aanpak. "En als dat succesvol is dan kunnen we die methode ook in andere steden introduceren."

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg (PvdA) van De Baarsjes is blij met de helpende hand van de VVD'er. "We moeten de criminelen uit de buurt halen. En om de meelopers aan te pakken moeten instellingen als Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming meer en beter samenwerken. Daar hebben we Den Haag voor nodig."

Overigens bestaat de groep waar Kamp op doelt, volgens Verburg, niet uit veertig criminelen. "De Chasségroep bestaat uit zo'n veertig jongens, waarvan er vijftien tot de harde kern behoren."

bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland

nu nog uitvoeren.