Bekijk volle/desktop versie : Steeds meer slachtoffers mensenhandel



12-03-2008, 09:04
Meeste daders en slachtoffers hebben Nederlandse nationaliteit
Perdiep Ramesar
Het aantal slachtoffers van mensenhandel blijft stijgen. Dat geldt voor mannen en vrouwen, de meesten met de Nederlandse nationaliteit.

Lees het artikel

De meeste slachtoffers van mensenhandel in Nederland hebben de Nederlandse nationaliteit. Dertig procent van de slachtoffers in 2007 is in Nederland geboren en heeft een Nederlands paspoort. De daders die deze Nederlanders uitbuitten zijn eveneens Nederlands staatsburger.

Het aantal Nederlandse slachtoffers is met vijf procent toegenomen ten opzichte van 2006. Toen had een kwart van de slachtoffers de Nederlandse nationaliteit. Het totale aantal slachtoffers van mensenhandel is ook gestegen. In 2006 waren dat er 579, in 2007 in totaal 716.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het officiële Coördinatiecentrum Mensenhandel, die binnenkort naar buiten komen. Het gaat hier om officiële cijfers uit meldingen van politie, hulpverlening en particulieren. Het echte aantal slachtoffers van mensenhandel is vermoedelijk groter, omdat veel slachtoffers nog steeds geen aangifte doen.

Ook het aantal mannelijke slachtoffers stijgt, in 2006 waren dit er 30 en vorig jaar 49. Daarvan is een enkeling slachtoffer van gedwongen homoprostitutie. De meeste van de uitgebuite mannen werkten in de bouw, horeca of in de land- en (glas)tuinbouw.

Deze slachtoffers deden zwaar werk voor een hongerloon. Vaak worden slachtoffers – mannen en vrouwen – zo afhankelijk gemaakt, dat er geen sprake is van vrije arbeidskeuze.

Zoals elk jaar is het aantal vrouwelijke slachtoffers het hoogst. Zeker 380 van de 667 waren vrouwen die de prostitutie in zijn gedwongen. Ook hierbij – vooral bij slachtoffers van loverboys – gaat het vaak om Nederlanders. De rest, 287, werkte als huishoudelijk hulp of in de horeca. Over hun afkomst is weinig bekend.

Naast het hoge aantal Nederlandse slachtoffers komt zeventig procent uit het buitenland. In de top vier van landen komen na Nederland de meeste slachtoffers uit Nigeria, Bulgarije en China. Veel buitenlandse slachtoffers verblijven illegaal in Nederland.
http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article938486.ece/Steeds_meer_slachtoffers_mensenhandel

12-03-2008, 09:20


Loverboys die jongens versieren?