Bekijk volle/desktop versie : Europarlement bestaat vijftig jaar



11-03-2008, 18:47
STRAATSBURG - Het Europese parlement viert woensdag zijn 50-jarige bestaan. Toen het in 1958 door de zes grondleggers van de Europese Unie werd opgericht, stelde het parlement niet veel meer voor dan een praatgroepje dat over een beperkt aantal kwesties door de regeringen werd geconsulteerd.

Vijftig jaar later is er sprake van een volwaardig instituut dat wetten kan maken en breken en zo mede de toekomst bepaalt van de burgers in 27 EU-landen.

'Het is een enorm parlement'

Met 785 leden is het Europarlement een van de grootste volksvertegenwoordigingen van de wereld en het enige multinationale lichaam dat rechtstreeks wordt gekozen. De grote omvang heeft ook nadelen. Aan sommige besluiten gaan maanden, zo niet jaren van moeizame onderhandelingen vooraf.

'Het is een enorm parlement. Qua omvang moet je naar China gaan om iets soortgelijks te vinden', zegt Sarah Hagemann, politiek analiste bij het European Policy Centre, een denktank in Brussel. Hoewel de grote omvang de doelmatigheid wel eens in de weg staat, is het Europarlement over het algemeen een steeds professioneler en invloedrijker instituut geworden, zegt zij.

Lobbyen

Met de uitbreiding van de EU is de verantwoordelijkheid van het parlement groter geworden. De parlementsleden moeten regels vaststellen voor bedrijven waarin vele miljarden omgaan, van telecommunicatie tot energie.

Door die grote belangen is het parlement ook een plek geworden waar lobbygroepen opereren. Parlementsleden die strengere regels voor wapenbezit opstelden naar aanleiding van een dodelijke schietpartij op een school in Finland werden door zowel pro- als antiwapengroepen bewerkt. Consumentenorganisaties en de telecomindustrie deden hun uiterste best een recente stemming over tarieven voor mobiele telefonie te beïnvloeden.

Volgens Thierry Dieu van ETNO, een vereniging van Europese telecom operators, verwachten de Europarlementariërs ook dat de vertegenwoordigers van de diverse groepen naar hen toe komen om uit te leggen wat de implicaties zijn van voorstellen waarover zij moeten beslissen. 'Europarlementariërs zijn geen experts en worden niet geacht alle details te kennen.'

Evenveel wetgevende macht als de nationale regeringen

De zeggenschap van het Europarlement over de begroting van de EU is sinds de jaren zeventig steeds groter geworden en sinds het in 1979 het enige direct gekozen EU-instituut werd, is ook zijn legitimiteit enorm gestegen. Met ingang van volgend jaar krijgt het parlement op grond van het nieuwe EU-verdrag op bijna alle terreinen, inclusief justitie en binnenlandse zaken, evenveel wetgevende macht als de nationale regeringen.

Maar willen de uit zoveel landen afkomstige parlementsleden, die ook nog eens alle kleuren van het politieke spectrum vertegenwoordigen, hun gezag naar behoren kunnen uitoefenen dan moet dat wel gesteund worden door de bevolking. En daar schort het nog altijd aan. In 2004 bracht maar iets meer dan 45 procent van de Europeanen zijn stem uit in de verkiezingen voor het Europarlement.

Geld over de balk

Veel kiezers vinden dat de EU geld over de balk smijt door het parlement elke maand vijfhonderd kilometer van Brussel naar Straatsburg te laten reizen voor de parlementszitting. Frankrijk staat erop dat die op Franse bodem blijven plaatsvinden, maar het forensen kost de EU meer dan tweehonderd miljoen euro per maand. En de Europarlementariërs hebben nog altijd een beetje een zakkenvullersimago vanwege de riante toelagen waar zij aanspraak op kunnen maken.

Een algemene klacht is ook dat de parlementsleden weinig voeling hebben met de problemen waar hun kiezers van dag tot dag mee te maken hebben. 'Hoe komt het toch dat de kiezers minder betrokken raken terwijl het parlement steeds belangrijker wordt?', vraagt Richard Sinnott, een Ierse expert inzake het Europese parlement, zich af.

De Deen Jens-Peter Bonde, een van de weinige parlementariërs die al in het Europarlement zaten toen 29 jaar geleden de eerste Europese verkiezingen werden gehouden, zegt dat de macht van het parlement nu zo groot is dat men er niet meer omheen kan. 'We hebben echte invloed. Op heel veel gebieden bepalen we meer over het dagelijks leven van de EU-burgers dan de nationale parlementen, omdat de meeste wetten van die parlementen naar ons zijn overgegaan.'
svw (JAN SLIVA van AP)
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF11032008_083

Gefeliciteerd Euroterreurparlement

11-03-2008, 19:28


Zakkenvullers!

Moore.

11-03-2008, 20:14



Of heb je liever deze;